Бившият румънски крал Михай I е починал на 96 години в резиденцията си в Швейцария, предаде БГНЕС.

След неговата смърт последният жив държавен глава от епохата на Втората световна война остава Симеон Сакскобургготски - цар на България от 1943 до 1946 г.

Михай е починал днес рано следобед. С него в последния му час е била малката му дъщеря Мария.

През последната година и половина бившият крал беше тежко болен. Наследничката на румънската корона принцеса Маргарета ще направи обръщение тази вечер. Ковчегът с тленните останки на Михай ще бъде поставен в почетната зала на замъка "Пелеш" в румънския град Синая, а след това за два дни – в тронната зала на кралския дворец в Букурещ. Опелото ще бъде в патриаршеската църква в румънската столица. Бившият крал ще бъде погребан в град Куртя де Арджеш.

Румънският президент Клаус Йоханис е бил информиран за кончината на Михай по време на срещата му с посланиците на страните от ЕС в Букурещ. По негова молба паметта му е била почетена с минута мълчание.

Кой бе той

Михай I е роден на 25 октомври 1921 г. През 1925 г. бащата му Карол II се отказва от престолонаследничеството и така 4-годишният Михай става наследник на дядо си Фердинанд. След смъртта на последния през 1927 г. малкият крал се възкачва на престола с регенти.

Първият период на царуването му продължава до 1930 г. Тогава политици, недоволни от регентството, канят Карол II да се завърне в страната. Карол се възкачва на престола и остава на него 10 години.

През 1940 г. маршал Йон Антонеску извършва преврат, с който сваля Карол от трона. Тогава 19-годишният Михай отново се възкачва на престола, но няма никаква реална власт. Румъния се включва във Втората световна война на страната на Оста.

Крал Михай през 1947 г. Снимка Уикипедия

В първите години от войната страната успява да окупира населената с българи Бесарабия (анексирана преди това от СССР) и части от населената с унгарци Трансилвания. Макар войната да върви успешно в първите години, в периода 1943 - 1944 Румъния изпада в криза поради огромния износ на петрол за нацистка Германия и хиперинфлацията на леята.

Кралят, който е против режима на Антонеску, се обединява с опозиционните партии на комунисти, царанисти и либерали. На 23 август 1944 г., след нахлуването на съветската армия в Румъния, опозицията сваля Антонеску от власт.

Министър-председател става Константин Санетеску. Постепенно страната попада под влиянието на СССР, като е установено правителство на комунисти. Строят се преобразува в социалистически, макар конституционно Румъния да остава монархия. В този период държавата е характеризирана като "социалистическа монархия", а Михай е наречен "кралят комсомолец".

На 6 юли 1945 г. монархът е награден с Ордена на Победата от съветското правителство, ставайки най-младият негов кавалер и единственият жив до днес.

В края на 1947 г. правителството на Петру Гроза принуждава Михай да абдикира в полза на обявената Народна република. Кралят се установява в Швейцария, където става летец и работи в авиокомпания.

През 1992 г., три години след падането на комунизма, румънското правителство разрешава на Михай да се върне в страната за великденските празници. Завърналият се крал привлича огромни тълпи от хора, според някои надхвърлящи 1 милион души. Популярността му обезпокоява президента Йон Илиеску, който забранява влизането на Михай в Румъния през следващите пет години.

През 1997 г., след като Илиеску е победен на изборите предишната година, правителството възстановява румънското гражданство на Михай и отново му разрешава да пребивава в страната. Михай е прапраправнук на британската кралица Виктория и трети братовчед на кралица Елизабет II. Женен е за Анна Бурбон-Пармска, от която има 5 дъщери.