Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) може да замени министър-председателката на Полша Беата Шидло с финансовия министър Матеуш Моравецки, съобщава Ройтерс като се позовава на анонимни източници от партията.

"В началото на следващата седмица ще има промени в състава на правителството", коментира неназован високопоставен член на "Право и справедливост" пред Ройтерс. "Всичко сочи, че Матеуш Моравецки ще стане премиер."

Шидло, която е а премиерския пост от две години, публикува съобщение в социалната мрежа туитър след заседание на PiS снощи, което звучи като сбогуване, коментират местни медии:

"Независимо от всичко Полша е най-важното нещо. Тя се грижи за семейството и ценностите и дава сигурност. Тя израсна от основите на християнските ценности, толерантна и открита. Модерна и амбициозна. Това е моята страна. Пример за Европа и света. Това сме ние, поляците."

Слухове за предстоящите рокади в кабинета се носят от дни, някои смятат, че самият Ярослав Качински може да седне на премиерския стол, но потвърждение за това все още няма.

Матеуш Моравецки е приближен до лидера на ПиС Ярослав Качински.

Моравецки, който е и вицепремиер, е приближен до лидера на ПиС Ярослав Качински, докато Беата Шидло започва да губи доверието му, коментират местни политически наблюдатели.

Финансовият министър е хвален за растежа на полската икономика през двете години на управление на "Право и справедливост" и е смятан за един от най-компетентните членове на правителството.

Критиците му обаче казват, че прогресът се дължи до голяма степен на фискалната дисциплина на предишното центристко правителство и на растежа в цяла Европа.

Моравецки е бивш международен банкер и ръководи операциите на испанската банка "Сантандер" в Полша преди "Право и справедливост" да вземе властта. С Моравецки начело на министерството на финансите и на развитието, правителството предприе стъпки за възвръщане на контрола на Полша върху банковия сектор.