Европа отбеляза днес поредната си точка на несъгласие със САЩ - Ерусалим.

Докато американският президент Доналд Тръмп се готви да признае града на цар Давид за столица на Израел, върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини призова въпросът да се реши с преговори, предаде Франс прес.

Изявлението си тя направи след разговор с американския държавен секретар Рекс Тилърсън, който участва в неформална среща с 28-те европейски външни министри в Брюксел.

"Трябва да бъде намерен път  чрез преговори за решаване на статута на Ерусалим като бъдеща столица на две държави, така че да бъдат изпълнени стремежите и на двете страни", каза Могерини.

Статутът на Ерусалим е един от главните спорни въпроси в израело-палестинския конфликт.

В понеделник Тръмп забави решение да премести посолството на САЩ в Израел в Ерусалим от Тел Авив, след като получи предупреждения за остра реакция от арабския свят. 

"Европейският съюз подкрепя възстановяването на смислен мирен процес за двудържавно решение",  каза Могерини. "Смятаме, че всяко действие, което би подкопало това усилие трябва абсолютно да бъде избегнато".

Самият Тръмп разговаря днес по телефона с палестинския президент Махмуд Абас, предаде Ройтерс. Засега обаче няма подробности за съдържанието на разговора.