Финансовите министри на страните членки на Европейския съюз приеха черен списък на данъчните убежища, съобщава Ройтерс. Той включва 17 страни, които не отговарят на европейските стандарти за прозрачност, обяви френският министър Бруно льо Мер, цитиран от агенцията.

Още 47 юрисдикции са включени в т.нар. сив списък на страни, които не отговарят на изискванията, но предприемат законодателни мерки за постигане на съответствие.

Юрисдикциите в черния списък са: Американска Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Южна Корея, Макао, Маршалови острови, Монголия, Намибия, Палау, Панама, Сейнт Лусия, Самоа, Тринидад и Тобаго, Тунис и Обединените арабски емирства.

В сивия списък влизат Хонг Конг, Оман, Катар, Турция, Сълбия, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Швейцария, Бермудските и Каймановите острови и други.

За тях се предвиждат санкции, включително лишаване от европейско финансиране, но не и от европейската помощ за развитие, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Предивжда се още въвеждане на мониторинг. По-голяма част от мерките зависят от държавите членки и националните власти рашават какви санкции да наложат.

Приемането на черния списък беше ускорено от разкритията на "Досиетата Парадайз", които изваждат на бял свят схеми за избягване на данъци от известни лица от шоубизнеса, политици и държавни служители. Специална комисия на Европейския парламент по предишната такава серия - "Досиетата Панама", работи по списъка от февруари.

Територии на Британия и Британската общност също са данъчни убежища, но не са включени в черния списък - например Британските Вирджински острови, о. Джърси, о. Ман и Бахамите. Това предизвика забавяне на приемането на списъка, защото трябва да има задължително единодушие между страните членки. Друга причина за забавяне е фактът, че макар да са морално и политически укорими, схемите за инвестиции в такива юрисдикции са законни. Незаконно е укриването на доходи, което понякога ги предшества.