"Проектът АЕЦ "Белене" е небходим от гледна точка на нашето собствено потребление. И не само защото ще спрем ТЕЦ след 4-5 години. Нали сме еколози! След 10-15 години всички автомобили ще се движат на елeктроенергия. И всеки един от тях като се прибере вечерта ще се зарежда. Това са 15 млрд. киловатчаса за година. Това е производството на двата реактора в Козлодуй".

Така бившият енергиен министър Румен Овчаров аргументира пред бТВ нуждата от АЕЦ "Белене". Той припомни, че още по времето на първото правителство а Бойко Борисов е имало доклад от HSBC, който е бил дори по-позитивен от доклада на БАН.

"Не очаквах, че БАН ще каже, че АЕЦ "Белене" е жизнеспособен енергиен проект. Радостта на тези, които си мислят, че АЕЦ "Белене" ще бъде строена, е малко преждевременна", каза още Овчаров.

Според него централата е била спярна по "чисто политическо решение на чуждо правителство". Овчаров поясни, че става дума за САЩ и припомни, че пред 2-3 седмици американският посланик Ерик Рубин е заявил, че проектът е лош.

"Енергийни експерти на хранилка на американски фондации тръгнаха срещу доклада на БАН", заяви Овчаров.

Според него цената за АЕЦ "Белене" не е 10 млрд. лв., а и някои разходи вече са платени. Овчаров припомни, че според доклада на HSBC недостигът на електроенергия в региона ще бъде над 40 хил. мегавата.

"Далавера "Белене" няма. Пари се източват, когато се раздува цената. Като се намалява цена няма откъде да дойде. Има престълление, което се казва спиране на "Белене", с което прокуратурата не се занимава", каза Овчаров.

Според него за да се строи централата трябва да има политически консенсус и ясен обществен контрол, за да не се допусне източване на средства.

Овчаров коментира и намеренията за ревизия на приватизацията.

"Аз съм един от хората, говорил най-много срещу тази приватизация, когато тя се правеше. Това са неща, които минаха и заминаха Филчев вече ги разследва", каза Овчаров.

Според него Иван Костов като премиер не е имал друг избор, освен да приватизира, защото в противен случай е щял да изпадне в положението на Жан Виденов. Той обясни, че крахът на държавата при Видено се е дължал на това, че са му били спрени траншовете по споразумения с международни институции именно защото той е отказал да приватизира.

"Имаше списък с предприятия, които трябваше да бъдат приватизирани", каза Овчаров.

Според него БСП е истинска опозиция, а Корнелия Нинова е успяла да напипа слабите места на Бойко Борисов

"Той не издържа психически. Той търси механизми да ги обуздае", смята Овчаров.

Според него обаче на БСП все още й липсва визия за бъдещето.