Ще има ли днес организиран протест на работниците от "Булгартабак"?

Ето какво написа снощи известната журналистка и преводачка, директор на "Фотофабрика" Еми Барух в профила си във фейсбук:

Това ще се случи утре:

Шоуто на Делян Пеевски

След констатациите на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата (KOM), че цигари на "Булгартабак" съставляват близо половината от нелегалния пазар на цигари в Турция, синът майчин решил да действа. Ето какво ми разказа една моя сестра:

“Всички сме инструктирани да се явим рано сутринта пред фабриката, където под строй ще ни качат на автобуси и ще ни закарат в София на “протест” под надслов “Искаме работа, не правим контрабанда!”. (А всички знаем истината!) На всеки десет души има отговорник, който разполага с телефонните ни номера и следи за присъствието. Служителите на "Техномаркет" също ще бъдат заставени да “протестират”. Инструктирани сме да не даваме интервюта пред медиите и да не се занимаваме с “провокатори”. Ще получим кречетала, още няколко заплахи и порция страх...”

Колеги, как ви се струва това?

В доклада на турските служби за "Булгартабак", по който прокуратурата отказа да се самосезира, а от МВР чакат превод, пише:

Подготвеният доклад за продукти на българската компания „Булгартабак“, които се явяват обект на контрабанда в нашата страна, е изпратен на генералния секретар на Интерпол.

Преди две години обаче същата Дирекция отчете, че „около 50% от контрабандните цигари в Турция са марки на „Булгартабак“. Тази информация бе широко цитирана в турските медии. Контрабандният дял на българските цигари тогава се оценяваше на половин милиард евро годишно. Притеснението на Турция е, че финансирането на обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК) зависи от пазара на нелегални цигари, които влизат от южната граница на страната.

Днес от "Булгартабак" разпространиха през рекламна агенция платено съобщение до медиите, адресирано до президента, парламента, Европейската комисия и други, в което твърдят, че компанията е подложена на "безпрецедентна по своя характер негативна медийна кампания, основаваща се изцяло на инсинуации". И назовават кой стои зад кампанията:

"Организатори и изпълнители на тази кампания са медиите, свързани с бизнесмена Иво Прокопиев и кръга „Капитал“, неправителствени организации, получаващи финансиране от чуждестранни фондации, както и поставени в зависимост от тях български политици и политически партии. Особено активна тези дни е политическа партия „Движение Да България“ начело с нейния лидер Христо Иванов."

От компанията възмутено отбелязват, че:

"Кръгът „Капитал“ и „Движение Да България“, целят, без оглед на последиците, които могат да имат техните действия, да унищожат „Булгартабак“, като истината за тях не е от значение, законите в България също, а съдбите на хиляди работници в дружеството и на заетите в тютюневия сектор в страната на практика се оказват заложени на карта заради лични и политически интереси на лицата Иво Прокопиев и Христо Иванов."

От "Булгартабак" посочват също, че "между собствениците няма присъствие на български депутати или политици".

След като управляващите заявиха намерението си да извършат "ревизия на българската приватизация", извънпарламентарната опозиция призовава да бъде ревизирана и приватизацията на "Булгартабак".