Британските сили за сигурност са предотвратили атентат срещу премиерката Тереза Мей, както и други осем терористични атаки през тази година.

Това съобщиха тази нощ Би Би Си, Скай нюз, а днес и в. “Таймс”. И трите медии се позовават на сигурен източник, без да го назовават.

Планът на ислямистите предвиждал да се взриви бомба пред премиерската резиденция на Даунинг стрийт № 10 в Лондон. Така неизбежно щели да настъпят паника и суматоха, което би дало възможност да се атакува резиденцията и да се убие Тереза Мей.

За кога точно е била планирана атаката, не се съобщава. Посочва се обаче, че са били арестувани двама заподозрени и днес ще бъдат разпитани от следователи.

Засега няма официално становище по изнесеното.

Известно е обаче, че вчера шефът на британската контраразузнавателна служба MI5 Ендрю Паркер е докладвал на кабинета в Лондон, че от март тази година са били предотвратени общо девет терористични атаки в страната.

Да припомним, че през тази година бяха осъществени пет терористични нападения – в Лондон и в Манчестър. Загинаха 36 души, 22-ма от които по време на поп концерт през май на открито в Манчестър.

Преди около месец Ендрю Паркър съобщи публично, че опасността от ислямистки терор във Великобритания в момента е толкова голяма, колкото никога преди. Обстановката в страната била драматична. Шефът на MI5 уточни, че са заведени 500 следствия срещу близо 3000 заподозрени екстремисти.

Операцията по предотвратяването на заговора е продължила няколко седмици, като в нея са участвали МИ-5, Скотланд ярд и полицията. Арестувани са двама души - на 20 и 21 години, които вече са обвинени в подготовка на терористичен акт.

Заговорът е предвиждал взривяване на самоделна бомба пред резиденцията на Мей на Даунинг стрийт и в последвалата суматоха атентаторите да нападнат премиера с ножове, пише в. „Индипендънт“.

Във връзка с подготвяното покушение при операции в Лондон и Бирмингам през миналата седмица полицейските части за борба с тероризма са задържали двама млади мъже – 20-годишния Наимур Закария Рахман и 21-годишния Мохамед Акиб Имран.

По-късно днес двамата се явиха за кратко в лондонски районен съд и бяха оставени в ареста.

Рахман, който е от Северен Лондон, имал намерение да бъде с джихадистка жилетка и да носи лютив спрей и нож. При ареста му миналата седмица Рахман носел две инертни взривни устройства.

Имран е от Бирмингам.

Двамата не са заявили дали ще се признаят за виновни или не, но от тяхно име било съобщено, че се смятат за невинни. Те не поискали да бъдат освободени под гаранция. Рахман и Имран ще застанат на 20 декември пред централен наказателен съд, който ще продължи да гледа делото им.