Корнелия Нинова е права за абсолютно всичко, което говори за ГЕРБ. Само дето няма право да го говори и май е по-добре да си мълчи. Това е основният извод от провелата се през последните дни престрелка между ГЕРБ и БСП на тема приватизация.

За какво е права Нинова:

1. От ГЕРБ подхождат избирателно по темата за приватизацията и избягват да говорят за сделки, за които отговорността е тяхна, и по-важното - по които давността не е изтекла. Например "Булгартабак", Дипломатическия клуб в "Бояна" и т. н.

2. От ГЕРБ вадят стари истории за приватизацията преди 20 години, за да отвлекат вниманието на хората от проблемите сега. Основният проблем е, че откакто ни управляват Бойко Борисов и компания, институците са в пълна разруха, а демокрацията е все по-фасадна. Всички останали проблеми са следствие.

3. За ГЕРБ темата за приватизацията е поредният опит да унищожи всякаква опозиция. Герберите не искат опозиция - нито парламентарна, нито извънпарламентарна, нито медийна. За тях критиките към властта са атаки към стабилността на държавата.

Защо обаче Нинова няма право да говори всичко това и е по-добре да си мълчи? Най-вече защото очевидно не може да докаже категорично, че тя самата не се е облагодетелствала от приватизацията. Днес лидерът на БСП не отговори как точно е платено за "Техноимпекс", в чиято приватизация има участие. Заяви, че не е вярно това, че са платени 70 хил. долара, след като дружеството е струвалo 700 хил. долара. Нинова обаче не назова вярното твърдение. Позова се на факта, че компетентните органи са се произнесли, че престъпление няма.

Както е известно обаче у нас, компетентните органи са последна инстанция само де юре. Де факто те са тотално компрометирани и не могат да бъдат солиден аргумент в политически спор. Известно е, че всички престъпления по време на прехода формално са напълно законни. Било заради вратички в закона, било заради действия или бездействия на същите тези компетентни органи начело с прокуратурата. Същата тази прокуратура, по отношение на която ГЕРБ и БСП са единодушни, че не трябва да се пипа и че нея съдебната реформа не я касае по никакъв начин.

От целия този спор за пореден път се разбра едно. Ако у нас изобщо има опозиция, то тя не е в парламента. Опозицията в парламента или подкрепя управляващите по най-важните теми, или няма моралното право да ги критикува.