Джони Холидей, френската рок звезда и актьор, извстен като френският Елвис, е починал на тази нощ на 74-годишна възраст.

Певецът, продал 110 милиона албума през кариерата си, се бореше с рак на белия дроб и бе приет в болница в Париж на 17 ноември.

„Джони Холидей ни напусна – обяви в изявление Летисия, неговата съпруга, в сряда. – Пиша тези думи и не мога да повярвам. Но е вярно. Моят мъж вече не е с нас. Тази нощ той си тръгна така, както живя през целия си живот – с кураж и достойнство.“

Джони Холидей (французите го произнасят „Алиде“), чието истинско име е Жан-Филип Смет – бе известен за известно време в началото на кариерата си „като най-голямата рокзвезда, за която никога не сте чували“ и се радваше на несравним успех във френскоговорящия свят от години.

Неговата 55-годишна кариера включва над 50 турнета, с концерти, посетени от 28 млн. фенове. Той популяризира рокендрола с изпълнения на песни на американски звезди като Джийн Винсънт, Еди Кокран и разбира се – Елвис. Първият му сингъл Laisse les Filles, излиза през 1960 г. и е последван от извънредно популярния хит Souvenirs, Souvenirs.

"Площад Славейков"