Американският президент Доналд Тръмп ще обяви тази вечер, че САЩ признават Йерусалим за столица на Израел и ще преместят посолството си там, предаде Ройтерс.

Решение по този въпрос е трябвало да бъде взето отдавна според Тръмп, предаде Франс прес.

"Мисля, че това е отдавна закъсняло. Много президенти казваха, че искат да направят нещо и не направиха нищо", каза Тръмп на заседание на кабинета малко преди дългоочакваната си реч, намеквайки за обещанието на редица негови предшественици да преместят посолството на САЩ от Тел Авив в Ерусалим.

Така САЩ ще скъсат с досегашната си политика, което може да доведе до протести и безредици.

Въпреки предупрежденията на западните и арабските съюзници Тръмп ще произнесе в 20 часа българско време днес реч в Белия дом. Той ще нареди на Държавния департамент да започне да търси място за посолство в Йерусалим като част от очакван дългогодишен процес на преместване на дипломатическата дейност от Тел Авив.

Тръмп ще подпише документ, отлагащ преместването на посолството, тъй като САЩ нямат посолска структура в Йерусалим, в която да се настанят. Висш представител на администрацията заяви, че изграждането на дипломатическа мисия може да отнеме от 3 до 4 години.

Решението на Тръмп, което е част от обещанията по време на кампанията му през миналата година, ще преобърне посоката на десетилетната американска политика. Според нея статутът на Йерусалим бе част от решението с две държави за израелците и палестинците, като последните искат за столица Източен Ерусалим.

Всички близкоизточни съюзници на Вашингтон предупредиха за опасни последици от решението, след като разговаряха с Тръмп вчера.

"Президентът смята, че това е признаване на реалността - каза официален представител, който информира журналистите за решението. - Действаме въз основа на една неоспорима истина. Това е просто един факт."

Висши представители на администрацията заявиха, че решението на Тръмп няма за цел да наклони везните в полза на Израел и че съглашението за окончателния статут на Йерусалим ще остане основна част от всяко мирно споразумение между израелците и палестинците.

Като защити решението, чиновникът каза, че Тръмп из основи отразява една фундаментална истина - че Йерусалим е седалището на израелското правителство и трябва да бъде признат като такова.

Според палестинците обаче тази стъпка ще означава "целувка на смъртта".

Не е ясно какви ще бъдат политическите изгоди за Тръмп, отбелязва Ройтерс. Решението ще зарадва републиканските консерватори и християните евангелисти, които са важна част от неговата политическа база. Но ще затрудни желанието на президента за по-стабилен Близък изток и израелско-палестински мир. То ще породи и напрежение. Предишните президенти постоянно отлагаха този ход.

Самият намек за предстоящо решение за преместване на посолството в бъдеще бе сигнал за тревога в Близкия изток и доведе до опасения от насилие.

"Нашият палестински народ няма да позволи на този заговор да се осъществи и те имат всякакви варианти да бранят тяхната земя и техните свети места", заяви Исмаил Хания - лидер на движението "Хамас".

Ислямистки групировки като "Ал Кайда", "Хамас" и "Хизбула" в миналото са се опитвали неведнъж да се възползват от чувствителността на мюсюлманите по въпроса за Йерусалим, за да подклаждат антиизраелски и антиамерикански настроения.

Решението на Тръмп идва в момент, в който Джаред Къшнър - негов висш съветник и зет, полага сравнително дискретни усилия за подновяване на опитите за постигане на мир в региона. Няма обаче кой знае какъв напредък.

"Президентът ще изтъкне колко е ангажиран с мира. Като разбираме как ще реагират някои страни, ние все още работим върху нашия план, който още не е готов. Имаме време да го изготвим и да видим как се чувстват хората", каза висш съветник на Тръмп.

Президентът на САЩ разговаря с палестинския лидер Махмуд Абас, израелския премиер Бенямин Нетаняху и с кралете Абдула на Йордания и Салман на Саудитска Арабия, за да ги информира за решението си.

Крал Абдула "смята, че решението ще има сериозни последици, които ще подкопаят усилията за подновяване на мирния процес и ще предизвика и мюсюлманите, и християните", се казва в изявление на кабинета на йорданския монарх.

Израел окупира арабския Източен Йерусалим по време на Близкоизточната война през 1967 г., а по-късно го анексира. Международната общност не признава израелския суверенитет върху целия град, където има мюсюлмански, еврейски и християнски светини.

"Ние винаги сме смятали Йерусалим за въпрос на решение на окончателния статут, който трябва да бъде разрешен чрез преки преговори между двете страни въз основа на съответните резолюции на Съвета за сигурност", заяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Нито една страна в момента няма посолство в Йерусалим.

Тръмп смята Израел за стабилен съюзник в този неспокоен регион.

Споровете за статута на Йерусалим били напрегнати, твърди пред Ройтерс чиновник, пожелал анонимност. За признаването на Йерусалим за столица и преместването на посолството били вицепрезидентът Майк Пенс и американският посланик там Дейвид Фридман. Държавният секретар Рекс Тилърсън и шефът на Пентагона Джим Матис обаче били против местенето на мисията от Тел Авив.

Най-накрая надделял нетърпеливият Тръмп, който казал на съветниците си, че искал да изпълни обещанието от кампанията си.

Махмуд Абас предупреди Тръмп за "опасните последици", които преместването на посолството ще има за усилията за мир и регионална стабилност, каза Набил Абу Рдайна - говорител на палестинския президент.

Тръмп обаче уверил Абас, че остава ангажиран с улесняването на мирна израелско-палестинска сделка.

Папата е за запазване на статуквото

Папа Франциск се изказа в подкрепа на запазването на статуквото в Йерусалим, предаде АФП.

"Не мога да премълча дълбоката си загриженост за ситуацията, която се появи през последните дни, като същевременно призовавам всички да зачитат статуквото на града в съответствие с резолюциите на ООН", изтъкна той.