"Бюрото вече не може да гарантира на 100% на гражданите, че можем да направим пълна проверка дали те са били подлагани на СРС по една причина – тази година установихме, че отговорите, които ни се дават от прилагащите структури не отговарят на истината. Така да го кажа. В 8 случая ние сме установили безспорно, че те не са отговорили на Бюрото дали спрямо Х са използвани или не СРС. Един от тези случаи е един бивш политик, който стоеше в тази зала. Той води дело по Закона за отговорността на държавата. Уведомили сме го. И един колега магистрат, който е подлаган няколко пъти на СРС, за да се установи, ако е възможно евентуално, връзката му с един политик. От тази зала.

Това обяви от парламентарната трибуна председателят на Бюрото за контрол на използване на СРС Бойко Рашков. Той в крайна сметка, въпреки очевидното първоначално нежелание на управляващите от ГЕРБ, бе в Народното събрание, докато се обсъжда доклада на бюрото за 2016 г. След като депутатите от левицата Славчо Велков и Таско Ерменков му зададоха няколко въпроса, Рашков реши да направи дълго изложение пред народните представители. 

 
Преди председателят на Бюрото да се качи на трибуната, от БСП няколко пъти настояха заседанието да е закрито, за да може да се говори в конкретика, без да се нарушава Закона за защита на класифицираната информация. С гласуване обаче два пъти от ГЕРБ отказаха. В резултат залата получи изложение без имена и "чувствителна информация".
 
Цитираната горе реплика беше в края на изложението му. Рашков отговори и на въпроса дали има случаи, в които има неправомерно подсушвани или следени граждани, които не са били уведомени за това. По думите му такива случаи не просто има, а те са десетки. Това е позволено от закона, а когато Бюрото поиска становище от службите, които заявяват ползване на СРС, отговорът е, че хората не трябва да бъдат уведомени. По думите на Рашков в Бюрото има "стотици сигнали" за неправомерно използване на СРС, защото нарушенията са стотици".

"Въпросът е, че има мълчание като започнем от ВСС, главния прокурор, министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС".

Тези думи бяха казани в присъствието в залата на Сотир Цацаров, на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, на МВР шефа Валентин Радев и на председателя на ДАТО Цветан Китов. 

От думите на Рашков се разбра още, че едно покрай случая с отнетия допуск до класифицирана информация на колегата му Георги Гатев и покрай използването на СРС спрямо варненски магистрат в материалите е била спомената и собствената му съпруга и семейство.

Рашков потвърди и за наличието на опит от страна на прокуратурата за органичаване на работата на Бюрото, за което Клуб Z писа.

 
Бойко Рашков заяви, че има три случая, в които на Бюрото е отказан достъп до материали за проверка на мотивите за прилагане на СРС, отказът е дошъл от ДАНС и в един от случаите става дума за "много известен човек".
"И той не е в залата, но един друг е", добави председателят на Бюрото. 
Стана ясно още, че има 8000 способа за разследване, позволени от съда, но неприложени от службите, които отговарят за това, в случая - ДАТО. За това не е имало никакъв мотив. За случаите е съобщено в прокуратурата. Трябвало е да бъде уведомен и заявителят, но това също не се е случвало. 

Рашков припомни, че Цветан Цветанов беше обвинен за откази да постанови СРС, "но той имаше смелостта да се подпише". Той даде Цветан Цветанов, който не бе в залата, защото е на посещение в САЩ, за пример и за друго. Поводът - открити нарушения за това, че предварителни материали от СРС, събрани от ДАТО, се унищожават, след като заявителят им се запознае с тях и не се изготвят веществени доказателства по тях. Например - ако това е прокуратурата, то обвинителят ползва материалите за обвинителната си теза, данните се унищожават и така например защитата не може да ги използва. 

"Сега ще направя политическо изказване... Шегувам се. Уплашихте се... През 2014 г. Цветан Цветанов бе обвиняем. Обади ми се неговият защитник – адвокат Менков Менков, поиска да се запознае с материалите по делото (свързани със СРС - б.р.). Материалите бяха унищожени. Няма ги. Тоест – само държавният обвинител се беше запознал. Така лишаваме защитата да се запознае с материали", обясни Рашков и подчерта, че "такива случаи има хиляди". 

 Председателят на Бюрото съобщи и за масови случаи заявителите на СРС да не познават закона, да се иска използването на СРС на несъществуващо в закона основание или за разследването на престъпления, за които това не е разрешенето. По думите му не само представители на МВР и ДАНС, но и представители на прокуратурата си позволяват това. 

Според него е смущаващ и двойният аршин спрямо съдиите, които разрешават СРС. Рашков припомни случая с бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева, при която бяха установени 30 нарушения на процедурите за разрешение на СРС, а тя е обвиняема по едно от тях. Имало обаче съдии - в това число и нейни заместници, които са с над 100 нарушения, или с между 15 и 20 нарушения, но за тях никой не казва и дума, прокуратурата си мълчи. Бюрото е установило "стотици такива случаи", подчерта Рашков.

По думите е "смущаващ" и фактът, че най-често искания за СРС се правят на основание "разследване на организирана престъпна група". 

"Това е феномен отскоро. Какво значи с 1000 броя повече процедури и разрешения в сравнение с 2015 – от Специализирания наказателен съд.  България се превръща в държава – съвкупност от организирани престъпни групи ли или другото обяснение е, че в Специализирания съд се гледа малко различно, отколкото в Софийския градски съд...", каза Рашков

Той припомни, че при големия брой нарушения при СРС в Софийския градски съд оправданието е било силната му натовареност. Сега с последните промени в законодателството тази натовареност се прехвърля на Специализирания съд. "Сега даваме аргумент на спецсъда, че обемът е огромен и се допускат грешки?", попита Рашков

И разказа за установен случай, при който единият съдия от спецсъда е отказал да разреши СРС по конкретно искане, а една седмица по-късно разрешение е дадено на база на същите материали.

Председателят на Бюрото подчерта, че сега, вследствие и на работата на самото бюро, в Софийския градски съд процедурите са съвсем различни и отказите за прилагане на СРС са повече от половината заявления. 

"Прочетох тези откази – те са пълни с доказателства за пренебрежение към закона, за невежество от страна на заявителите. Занимават ги тези съдии с искания, които не отговарят на законовите реквизити и т. н.", констатира той. 

Бойко Рашков не отговори само на един от въпросите - и той е има ли случаи на подслушвани журналисти. 

През цялото време докато той говореше обаче депутати от управляващото мнозинство се провикваха от място, че правел "политически изказвания". Както и че председателят на Бюрото не говори за доклада за 2016 -а, който се обсъжда, а се отклонява от темата. Председателстващият заседанието Явор Нотев (Обединени патриоти) обаче отказа да го прекъсне, защото правилникът не му дава това право.

Последва отговорът от Сотир Цацаров в залата.  

В крайна сметка докладът на Бюрото за контрол на СРС бе приет от пленарната зала. Един от депутатите бе против - председателят на комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. От трибуната той мотивира отрицателния си вот с това, че докладът на Бюрото, който е технически, е бил използван за политически цели и "манипулация на общественото мнение". 

"Убедихме се в неговата (на Рашков - б.р.) безкрайна ценност и уверен съм, че ще получи нов мандат. Ораторът говореше срещу законодателната власт пред самата законодателна власт и изказваше ясна отрицателна, негативна оценка за съдилищата. Кога ще дойде в правната комисия, когато обсъждаме ресурсното обезпечаване на Специализирания съд", възмути се и по-рано в хода на дискусията Кирилов. 

Констатациите на доклада на Бюрото за контрол са използването на СРС за 2016 г., който бе приет, можете да прочетете ТУК.