"Носталгично се чувствам."

Това каза президентът Румен Радев след края на полета с изтребител "Рафал" в базата на френските военновъздушни сили "Сен Дизие". Радев е на тридневно посещение във Франция и в последния ден от него се качи на най-модерния боен самолет на тази страна.

„За мен това е сериозен подарък от президента Макрон. Той ми го предложи. На такова предложение няма как да се откаже”, призна президентът за полета с двуместния военен учебен самолет.

След като слезе от "Рафал" Радев изглеждаше много доволен и надълго похвали качествата на машината. "Невероятен самолет, много мощен, маневрен, с интеграция на всички сензори." Разказа, че имало напрегнати моменти, "когато се бихме с другия самолет", но резултатът бил неутрален.

Той управлявал през по-голямата част от полета, но отбеляза, че "Франция разполага с невероятни летци".

На въпрос дали и "Рафал" би могъл да участва в офертите за купуването на нови изтребители, Радев каза, че е "нормално да се включи и този самолет". Но уточни, че въпреки че като способности е невероятен, "важна е цената на придобиване, както и цената на поддръжката". Обясни, че не са говорили с президента Еманюел Макрон по този въпрос.

Радев изпълни полета заедно с капитан Жан-Гийом Мартинез.

След това той  удостои с почетния си знак полковник Брюно Попи, командир на авиобазата, както и подп. Жулиен Респланди и капитан Жан-Гийом Мартинез

Радев е професионален военен летец и бе шеф на ВВС у нас. Събитието се предаваше на живо в личния фейсбук на президента.