940 000 лева отпусна днес правителството за ремонт на южното крило на българския манастир "Св. великомъченик Георги Зограф" в Атон. В присъствието на игумена архимандрит Амвросий премиерът Бойко Борисов обясни, че правителството осигурява сума за цялостна реконструкция.

"Първоначално искаха за частичен ремонт 230 000 лева. Затова и стана този спор в парламента (виж по-долу, б.р.).

Така както за Троянския манастир отпуснахме за крилото, така и сега - колкото струва цялостният ремонт, за да бъде изцяло завършен Зографският манастир - каза Борисов. - Надявам се с тези пари тази света обител да стане максимално хубава и добра. Като го направите, ще дойда."

В отплата той получи икона на св. Георги от дядо Амвросий.

"На Министерския съвет одобрихме допълнителни разходи в размер на 940 000 лв. за довършителни строително-ремонтни дейности и изграждане на комуникациите в южното крило на манастира „Св. вмчк Георги Зограф“ в Атон, написа Бойко Борисов в профила си във фейсбук."

 

 

През миналата седмица при гласуването на бюджета управляващите не подкрепиха предложение на БСП да се дадат общо 1.13 млн. лв. за ремонти дейности за Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и Зографския манастир.

На 1 декември след разговор с патриарх Неофит Борисов обеща, че ще откликне на молбата на Атон.

"Колегите от БСП се опитват от всяко нещо да направят скандал и да прозвучи едва ли не, че правителството, което оглавявам аз, не дава пари за Зографския манастир и за "Св. Александър Невски", заяви Борисов и допълни, че това е "абсолютна глупост".

"За "Св. Александър Невски" пак повтарям - това е много сложен проект. Патриархът прекрасно знае и Синодът знае, че трябва да се направи детайлна оценка на основите, на покрива, и чак тогава ще знаем 15, 16 или 20 милиона ще струва. Това ще струва много пари да се оправи "Св. Ал. Невски", но аз съм им ги обещал, правителството ги е обещало и щом станем готови, тогава ще бъдат на тяхно разположение."