Бившият одески губернатор Михаил Саакашвили и привържениците му завзеха офис на една от комисиите на украинския парламент, съобщи главният прокурор Юрий Луценко.

Тя обаче не се намира в сградата на Радата, а в хотел "Киев". Саакашвили и хората му избили вратата и изгонили оттам парламентарен сътрудник, след което се настанили в офиса.

Вчера командоси изведоха Саакашвили от апартамент в Киев. Негови симпатизанти обаче издигаха барикади. След това потрошиха полицейската кола, в която бе бившият грузински президент, и го измъкнаха оттам.

Тази сутрин тежко въоръжени украински полицаи обискираха палатков лагер, издигнат от протестиращите през Радата. Те обискираха мястото, но не успяха да открият там Саакашвили.

По-късно от неизвестно място грузинският политик заяви, че полицаите са претърсили грешна палатка.

Украинските органи на реда готвят спецоперация по задържането на Саакашвили, предаде ТАСС. Това ще стане в случай, че той не се предаде доброволно до днес вечерта. Тогава изтича 24-часовият ултиматум, който му даде Юрий Луценко.

Същевременно главният прокурор заяви, че в освобождаването на Саакашвили вчера са участвали бойци от батальона "Донбас". Той е създаден през 2014 г. от доброволци, готови да се бият в Донбас срещу проруските сепаратисти. Според Луценко бойците преградили с коли улицата, по която полицаите трябвало да откарат Саакашвили в ареста.

След като изтече мандатът му като президент на Грузия, Саакашвили се пресели в Украйна. През 2015 г. той бе назначен за губернатор на Одеска област  заради реформите, които извърши в родината си.

Саакашвили обаче се скара с украинския президент Петро Порошенко, като го обвини в корупция. От президентство в Киев пък твърдят, че грузинският политик се опитва да отклони вниманието от собствените си провали като ръководител.