ЖАКЛИН МИХАЙЛОВ

Традицията повелява стартът на футболното първенство да се чака с огромно нетърпение. Минали са няколко месеца без български футбол и милионите фенове на играта тръпнат в очакване на новата кампания. Правят планове как да напълнят стадионите, за да станат съпричастни към голямото зрелище.

 Момент, годината е 2014-а, а това за което иде реч, бе много отдавна. Футболът се промени. За някои към добро - видяхме го на световното първенство, за други, нещата отидоха съвсем на зле. В тази категория попадаме и ние от България. На нашата територия се играе много слаб, безличен, демодиран и безинтересен футбол. Скучен, та скучен, както се казва в метеорологичните прогнози.

Стадионите са празни, защото хората няма какво да видят. Няма за какво да плащат. Няма силни отбори, няма изявени играчи. На мода са допотопното мислене и селският тарикатлък. Първенството е доминирано от тотални съмнения за незаконни залагания. За капак и журналистиката се плъзга само по най-гладката повърхност. 

Един отбор се откроява

над другите и по футболни достойнства и за да стане отново шампион, дори не е необходимо да се играе в първенството. Толкова отчетливо е предимството на клуба от Разград. А допреди 5 години го нямаше на футболната карта. Което пък е присъда за едно от най-важните неща във футбола - традицията. Представяте ли се как подобно явление ще се появи в нормална футболна държава!? И ще изпрати тамошните грандове в небитието. Обаче нашите грандове, около които си мислехме, че се върти футболът, са си такива - колоси на глинени крака. Появява се един нормален отбор и те приключват.

Остава им само историята, с която могат да напълнят един път стадиона заради хубавите спомени. Те обаче топлят за 2 часа, после идва реалността. А тя е, че „Левски” и ЦСКА са се разделили окончателно със своята идентичност. Че няма помен от тяхната сила и мощ, в които са вплетени и редица изкуствени елементи. Иначе днес нямаше да са на това дередже. Искат, но да не знаят как!

"Лудогорец" - "Литекс" отново обещава да е интересно съперничество.
В момента обаче и то изглежда с предизвестен победител

Но да се върнем към може би единственото добро нещо в първенството - „Лудогорец”. И през това лято тимът продължи да надгражда своя проект. Видяхме ги в контролите и се убедихме, че са станали още по-силни. И вероятно ще имат още по-големи претенции да направят фурор в европейските турнири. Мечтаят за Шампионска лига, но ако не го постигнат, групите на Лига Европа са напълно реални. А това означава приходи от нови 15 милиона лева. Ново надграждане и, естествено, нови титли. 

Тази доминация е някак нереална

За нашата българска природа. Тук всяко хубаво нещо трябва рано или късно да се унищожи. По-добре рано, но ако не стане така, ще чакаме да настъпи "добрия момент". 11 отбора ще се опитат да върнат „Лудогорец” обратно при тях в казана. Онзи от ада, който толкова често споменаваме като индулгенция и някакво примирение, че сме си такива. 11 отбора, на практика целият останал състав на елитната група, са на светлинни години от „Лудогорец”. Някои на повече светлина, други на по-малко.

Тези, дето уж са по-близо, са най-опасни. Кой е казал, че в първенството трябва да победи най-добрият? Принципът е мач за мач и колкото повече мачове уредим, толкова по-близо ще сме до целта. Не, че в Разград ядат доматите с колците. И те са аристократи, ама български, от Делиормана. И те са си подсигурили по някой лесен мач, който ще спечелят с дубльорите. През тази година ще е така - титулярите за Европа, а за България - вторият състав. На „Лудогорец” най-много му трябват силни съперници в първенството. А такива няма да има, ще трябва да израства само в Европа. 

Ще има ли "Левски" поводи за радост? 

Факт е, че Кирил Домусчиев вече е отхвърлил една оферта да отстъпи за година. Три поредни титли и без това много бодат очите. Емисарите обаче са се върнали с твърдо "не". „Литекс” и Гриша Ганчев ще трябва да дадат всичко от себе си, за да постигнат това, заради което са в първенството. Такъв момент не трябва да се изпуска, особено след като КТБ и „Ботев” (Пловдив) рухнаха като кула от пясък. И битката ще е жестока за всеки съюзник, за всеки съдия.

С главен арбитър БФС и Боби Михайлов. И на него няма да му е никак лесно - когато атовете се ритат, магарето трябва да стои на правилното разстояние! А от видяното досега личи, че „Литекс” е пълна трагедия, както можеше да се очаква при треньор Красимир Балъков. Но треньорът никога не е бил от голямо значение в Ловеч. И сега отново към грандовете.

Тяхната пак няма да е никак лесна

Хората още доста години по инерция ще задават въпроса: Какво става с „Левски” и ЦСКА? На този етап отговорът е един - вегетиране. При армейците с елемент на лек позитивизъм, а при "сините" от „Герена” - трагедията все още е пълна. И на двата отбора им предстои поредния сезон, в който първото място ще е мираж. Така ще е, защото за кой ли път отново тръгват от нулата. С куп нови футболисти на „Армията”, а на „Герена” и с нов треньор. С големи приказки и с оправданието, че са в период на възстановяване, а тепърва предстои растеж.  И светло бъдеще. Взели са си поуки от грешките и няма да ги повтарят. „Лудогорец” обаче с празни приказки няма как да го свалиш от върха.

ЦСКА уж почна оздравителен процес, а пак се напълни с анонимници.
Никой не знае къде ще е "Ботев" в края на годината

Другите общо взето са пълнеж. Някои са по-добри - като „Берое”, други живеят с вечна надежда като „Славия”, трети отдавна са заровили надеждата в квартал „Надежда”. А лайтмотивът в родния футболен елит отново

ще е оцеляването

Никога досега първенството не е започвало в по-лоша икономическа среда. Никога облаците не са били толкова черни и непрогледни. Първенството започва дори без да е ясно докога ще бъде излъчвано по телевизията, която държи правата за следващите няколко години. Но не се знае и дали ще има мачове за излъчване.

Двата пловдивски отбора буквално висят на косъм в съществуването си. Новаците също не са наясно какво ги чака. Групата от 12 отбора във всеки един момент може да се редуцира до 8. Без сигурни 2-3 милиона лева в касата, си обречен! Не, че и тези с 8 не са застрашени от финансов колапс. Такъв вариант винаги съществува за ЦСКА, в подобна спирала на финансовата недостатъчност влиза и „Левски”. „Берое” е държавен отбор, тоест, държавата във всеки един момент може да спре кранчето.

Истината е, че всички са се притаили в очакването на изборите. Всички се надяват при евентуалната икономическа стабилизация отново да намерят някоя банка. Да, банката, с която се занимава днес цялата държава, под една или друга форма бе свързана с половината "А" футболна група. Не само „Ботев”, който бе личен проект на Цветан Василев. И други бяха се навързали под най-различни форми към богатата софра.

Крахът на проекта "Ботев Пловдив" е симптоматичен за упадъчните процеси в родния футбол

Проблемът е, че футболът почти не произвежда добавена стойност. Парите за „Лудогорец” от Европа и малкото доходни трансфери за „Литекс” и ЦСКА въобще не са в състояние да издържат съвкупния ни футбол. Тъжната истина е, че той се храни от възможностите за корупция. Колкото повече корупция има в държавата - обществени поръчки, естествени и неестествени монополи, партийни чадъри, авторитарно управление, толкова по-добре за футбола. Все някой ще се закачи за кукичката и ще налива в кацата без дъно, за да го дадат по телевизията и да тиражират уникалните му мисли.

Картината е мрачна, а много вероятно е догодина да е още по-мрачна. Няма воля и интерес нещата да са различни. По дефиниция тази игра е за феновете. Те, когато има за какво, отиват на мач. Направиха го доста пъти през изминалия сезон. Напълниха няколко пъти националния стадион. Но за истински неща. Фалшивите не хващат дикиш. Футболният фен гледа и вярва само на очите си. Другото не заслужава никакво внимание - домино, което всеки момент ще се срути.