Българската банка за развитие (ББР) въвежда изрично записана забрана за финансиране на лица, свързани с политически партии. Промяна в устава на държавния трезор гласи още, че размерът на допустим заем е 25% от капитала на банката, а не както беше досега - 10%. Не е ясно и защо самоограничението от 10 на сто бе записано в устава досега - за търговските банки таванът за една експозиция е до 25 на сто. За заеми, които представляват над 5% от банковия капитал, решения ще се взимат от Надзорния ѝ съвет.

Това стана ясно в икономическата комисия в парламента, която изслуша новото ръководство на ББР, начело с бившия шеф на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. То встъпи в длъжност преди няма и 2 месеца.

След заседанието Мавродиев - по повод забраните за кредити към политици, обяви на въпрос, че откакто е начело на ББР няма данни да е отпускано финансиране на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той отказа да коментира работата на предшествениците си в банката, които, въпреки рестрикциите за "политически" кредити, са отпуснали такъв на лидера на БСП в Пловдив Георги Гергов. Този кредит нямало данни да не се обслужва по график.

По време на заседанието на комисията само от БСП имаха въпроси към Мавродиев и компания. Румен Гечев предупреди, че на всеки 6 месеца ще иска подробни данни от ББР какви проекти се финансират, доколко те са предимно малки и средни предприятия, каквото е задължението на банката, както и каква част от кредитните портфейли са за "големи" фирми и проекти. 

Поводът за това - една от причините за увеличение на прага за финансиране от 10% на 25% от капитала на банката бе обяснено с това, че трезорът ще участва в държавни проекти - инфраструктура, енергетика и т. н. По думите на Мавродиев проекти ще се избират според това доколко са печеливши и добре обосновани. 

"Ако ще се финансират само за магистрали, които се нагъват след 6 месеца... Ние ще гледаме проектите да се види за какво са. Ще се гледа под лупа", заяви Гечев.

И Гечев, и колегата му Жельо Бойчев без да споменават имена, предупредиха, че не може държавната банка да продължи да рефинансира кредити .

"Това не е банка касичка някой да си рефинансира - да си ходи в друга търговска банка - ББР не е пристан за някои хора", заяви Гечев.

Бойчев пък добави: "Много ще се радвам, ако голям кредит не се дава, ако има обаждане от еди кой си – дано го няма това повече".

Мавродиев на свой ред декларира, че новото ръководство ще внимава за баланса между малките и големите кредити, ще внимава много да няма и концентрация на кредити. Похвали се, че към момента са финансирани 400 микропредприятия (от поне 40 000 такива предприятия, както контрира шефът на комисията Петър Кънев).

На въпрос какво става със санирането, в което ББР участва по решение на правителството, Николай Димитров от ръководството на банката заяви:

"ББР има роля – прави това, което министерството каже – да се подписват само договори по заявления, пристигнали до края на 2015 г."

Мавродиев сам призна, че "иронизира" една извънпарламентарна партия, когато става дума за идеи за таван на кредитирането от ББР до 1 млв. лв.:

"Да превръщаме банката в компания за бързи кредити обезсмисля нейното съществуване. Това е ирония към извънпарламентарни партии, а не към малки и средни предприятия или към “тавана” от 1 млн. лв. Не може да ограничаваме ролята на банката".

Преди назначаването на Мавродиев остра реакция имаше от "Да, България", ДСБ и компания. 

 
По-рано днес шефът на БНТ Димитър Радев каза, че не е имало законови основания Мавродиев да не оглави Банката за развитие.

Защо темата "заеми на Пеевски" се повдига

През 2014 г., малко след фалита на КТБ, се разбра, че компании, за които се твърди, че имат връзка с депутата от ДПС, са получили кредитиране именно от държавната банка. Един от примерите тогава - строителната "Водстрой 98" на 13 август 2014 г., дни след назначаването на служебното правителство тогава, сключва договор за 46 млн. лв. кредит с ББР. През пролетта на същата година трезорът рефинансира около 30 млн. лв. задължения на "Булгартабак холдинг". 

Около 8 млн. лв. от банката през 2013 и 2014 г. са отишли за покупка на две мандри от "Лодис инвест" (чийто собственик беше Силвия Ботева, явявала се по търгове като представител на "Водстрой 98", съобщи тогава "Капитал" - б.р.). 

В отговора на Мавродиев от днес се имаше предвид физическото лице Делян Пеевски.