Американският президент Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, по време на свое обръщение в сряда вечерта.

„Реших, че е време най-после да призная официално Йерусалим за столица на Израел", каза в обръщението си американският държавен глава.

Той направи изявлението си въпреки предупрежденията на международната общност, че такава стъпка би разрушила основните на мирните процес за решаване на израело-палестинския конфликт.

 Голяма част от световните лидери и водещи дипломати по-рано в сряда и вторник изразиха несъгласието си с подобно действие, след като стана ясно, че Тръмп най-вероятно ще премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Американският президент също така разкри, че планът за преместване на седалището на US посланика в новопризнатата от САЩ столица предстои да бъде задействан. Същевременно Тръмп призова за „спокойствие и толерантност“, като увери, че остава обвързан с мирния процес в Близкия изток.

Решението на Тръмп беше приветствано от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Същевременно Нетаняху увери международната общественост, че страната му не планира да въведе промени в статуквото на намиращите се на територията на града свещени за християни, евреи и мюсюлмани места. „Решението на президента е важна стъпка към мира, тъй като няма да има мир, който да не включва Йерусалим като столица на израелската държава… Ние ще продължим да работим с президента и неговия екип, за да направим тази мечта за мир реалност", каза още израелският премиер.

Палестинският президент Махмуд Абас коментира след изявлението на Тръмп, че САЩ вече не могат да бъдат посредник в търсенето на мирно решение за Близкия изток.

Палестинци протестират срещу решението на Тръмп в ивицата Газа.

Според Абас "тези неприемлими мерки подкопават мирните усилия на САЩ".

По-рано палестинският лидер предупреди за "опасните последици", а арабските лидери предположиха, че може да има въстание.

По време на изявлението си Тръмп съобщи, че неговият вицепрезидент Майк Пенс ще посети Близкия изток в следващите дни, за да „препотвърди нашият ангажимент да работим с партньорите си в Близкия изток срещу радикализма, който заплашва надеждите и мечтите на следващите поколения.“

По-рано през деня в Истанбул беше организиран митинг против признаването решението на Тръмп. Някои от протестиращите носеха знаци с надпис „Йерусалим принадлежи на ислямската религия“. Междувременно в Йерусалим бяха издигнати американски и израелски флагове.