"Шахтьор" (Донецк) би "Манчестър Сити" с 2:1 в последен мач от груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят беше без значение за "гражданите", не и за украинците, които заеха второто място в квартет F и се класираха за осминафиналите напролет.

Двубоят се игра на стадиона в Харков. С мисъл за дербито срещу "Манчестър Юнайтед" от Висшата лига в неделя Пеп Гуардиола остави на скамейката или извън групата куп основни играчи.

Но това не омаловажава успеха на "Шахтьор". А "Сити", един от двата най-добри отбора в Европа в момента (по думите на Лео Меси, другият е ПСЖ), допусна първо поражение във всички турнири от 23 април насам. "Гражданите" имаха перфектен старт от началото на този сезон.

Бернард откри резултата в мразовитата вечер в Харков в 26-ата минута, а Исмаили удвои в 32-рата. Гуардиола реагира със смени, като пусна някои от асовете. Но това стигна само за почетно попадение в добавеното време, дело на Серхио Агуеро от дузпа.

В другия мач от групата "Фейенорд" записа първа победа в турнира тази година при 2:1 срещу "Наполи". Така Сити е № 1 с 15 точки, следван от "Шахтьор" - 12, "Наполи" има 9, а "Фейенорд" - 3. Италианският тим продължава в Лига Европа.

Това се счита за една от изненадите в надпреварата, южняците са сред кандидатите за шампионската титла на "калчото".

"Ливърпул" унизи "Спартак" (Москва) със 7:0 в група Е. Фелипе Коутиньо заби четири гола. "Севиля" пък стигна до 1:1 на терена на "Марибор".

"Червените" спечелиха квартета с 12 т., "Севиля" събра 9, "Спартак" - 6, а "Марибор" - 3.

"Бешикташ" впечатли в гр. G. Турският колос спечели групата, като не допусна загуба. В последния сблъсък истанбулци биха "РБ Лайпциг" с 2:1, като победното попадение падна в 90-ата минута.

В същото време "Порто" разби "Монако" с 5:2.

Така "Бешикташ" стана първи с 14 т., "Порто" също продължава напред с 10, "РБ Лайпциг" също продължава, но в Лига Европа - 7 т. А шампионът на Франция "Монако" завърши само с 2 пункта.

"Реал" (Мадрид) изтръгна 3:2 от "Борусия" (Дортмунд) в най-интересния мач на вечерта. Но въпреки това не успя да спечели гр. Н. Това стори "Тотнъм", който завърши годината в Европа подобаващо - 3:0 срещу "Апоел" (Никозия) на "Уембли".

"Шпорите" са № 1 с 16 т., "Реал" остана с 13, а далеч назад са "Борусия" и "Апоел" с по 2. Все пак тимът от Дортмунд ще играе в Лига Европа.

На осминафиналите в Шампионската лига ще играят следите отбори:

Победители в групите - "Манчестър Юнайтед", "Пари Сен Жермен", "Рома", "Барселона", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Бешикташ", "Тотнъм";

Подгласници - "Базел", "Байерн" (Мюнхен), "Челси", "Ювентус", "Севиля", "Шахтьор", "Порто", "Реал" (Мадрид).