Арабските и мюсюлманските държави от Близкия изток осъдиха признаването от САЩ на Йерусалим за столица на Израел, предаде Ройтерс.

Те окачествиха стъпката като подстрекателска в опасен регион. Според палестинците Вашингтон е изоставил водещата си роля на мирен посредник.

ЕС и ООН също изразиха тревога от решението на американския президент Доналд Тръмп да премести посолството на САЩ в Йерусалим и последиците от това за всеки шанс да бъде съживен мирният израелско-палестински диалог.

Главните съюзници на САЩ също застанаха срещу завоя на Тръмп в американската и изобщо международната политика към Йерусалим.

Франция отхвърли "едностранното" решение и призова за спокойствие в региона. Великобритания заяви, че стъпката няма да помогне на усилията за мир, а Йерусалим в крайна сметка трябва да бъде поделен между Израел и бъдещата палестинска държава. Според Германия статутът на града може да бъде разрешен единствено въз основа на решението на принципа за две държави.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче заяви, че решението е "важна крачка напред към мира" и е била "наша цел още от първия ден на Израел". Той допълни, че всяко мирно споразумение с палестинците трябва да включва Йерусалим като столица на Израел, и призова останалите страни да последват примера на Тръмп.

Тръмп прекрати десетилетната американска политика въпреки предупрежденията от цял свят, че тази стъпка може да задълбочи конфликта в лесно възпламенимия Близък изток.

Според статута си Йерусалим е място на мюсюлмански, еврейски и християнски светини. Източната му част бе завзета от Израел при войната през 1967 г. и анексирана, без обаче това да получи международно признание. Палестинците смятат Източен Йерусалим за столица на независимата държава, която искат.

Израел пък смята Йерусалим за своя вечна и неделима столица още от древността, а статутът на града е една от най-трънливите прегради по пътя към траен мир с палестинците.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви в предварително записана реч, че Йерусалим е "вечна столица на Държавата Палестина" и че стъпката на Тръмп е "равносилна на абдикирането на САЩ от ролята им на мирен посредник".

Последният кръг от преговорите с посредничеството на САЩ се провали през 2014 г. заради въпроси, сред които разширяването на израелските селища на окупирания Западен бряг на река Йордан и обвиненията на Израел срещу палестинците в предизвикване на насилие и отказ да признаят Израел като еврейска държава.

Палестинската ислямистка групировка "Хамас", която овладя ивицата Газа скоро, след като през 2005 г. Израел прекрати 38-годишнити му окупация, заяви, че Тръмп е извършил "явна агресия срещу палестинския народ". "Хамас" призова арабите и мюсюлманите "да подкопаят американските интереси в региона" и да "отбягват Израел".

Протести избухнаха в някои части на йорданската столица Аман. Те бяха организирани от палестински бежанци. Младежи скандираха антиамерикански лозунги. В бежанския лагер "Бакаа" в покрайнините на столицата Аман стотици хора излязоха по улиците, осъдиха Тръмп и призоваха Йордания да анулира мирния си договор от 1994 г. с Израел.

"Долу Америка... Америка е майка на терора", скандираха те.

Гневни палестинци угасиха коледните светлини във Витлеем на Западния бряг - родното място на Исус Христос, както и в Рамала. В мрак потъна дървото, украсено със светлини, пред базиликата "Рождество Христово", където християните вярват, че е роден Исус. Тя е до гроба на палестинския лидер Ясер Арафат.

Всички палестински фракции призоваха за обща стачка и протестни митинги днес по обяд.

Кралският двор в Саудитска Арабия разпространи изявление, в което се казва, че кралството е посрещнало "с дълбоко съжаление" решението на Тръмп и се предупреждава за "опасни последици от преместването на американското посолство в Йерусалим". Решението е описано като "голяма крачка назад в усилията за напредък в мирния процес". Рияд призовава Вашингтон да го отмени и да се придържа към международната воля.

Египет, който първи сред арабските страни подписа мирен договор с Израел още през 1979 г., отхвърли решението на Тръмп и заяви, че то не променя оспорвания законов статут на Йерусалим.

Йордания обяви действията на Тръмп за "невалидни от законова гледна точка", тъй като те утвърждават израелската окупация на Източен Йерусалим.

Според президента на Ливан Мишел Аун стъпката е опасна и заплашва надеждността на САЩ като посредник за близкоизточния мир. Той допълни, че така мирният процес ще бъде върнат назад с десетилетия и е заплашена не само регионалната, но вероятно и глобалната стабилност.

Шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани - външният министър на Катар, каза, че действията на Тръмп са "смъртна присъда срещу всички, които искат мир", и ги нарече "опасна ескалация".

Турция заяви, че поведението на Тръмп е "безотговорно".

"Призоваваме американската администрация да преосмисли това погрешно решение, което може да доведе до много отрицателни последици, и да избягва непресметнати стъпки, които ще нанесат вреди на мултикултурната идентичност и историческия статут на Йерусалим", гласи изявление на турското външно министерство.

Неколкостотин протестиращи се събраха пред консулството на САЩ в Истанбул. Като цяло протестът бе мирен, макар някои участници да хвърляха монети и други предмети по дипломатическата сграда.

Иран "сериозно осъжда" стъпката на Тръмп, тъй като тя нарушава резолюциите на ООН за израелско-палестинския конфликт, съобщиха държавните медии в Техеран. Върховният лидер аятолах Али Хаменей заяви по-рано, че САЩ се опитват да дестабилизират региона и да започнат война, за да гарантират сигурността на Израел.

В Югоизточна Азия лидерите на Индонезия и Малайзия, които са с преобладаващо мюсюлманско население, също осъдиха действията на Тръмп.

"Това може да разтърси глобалната сигурност и стабилност", смята Джоко Уидодо - президент на Индонезия, която е най-населената мюсюлманска държава в света.

Британската премиерка Тереза Мей изрази несъгласие с признаването от Тръмп на Йерусалим за столица на Израел преди сключването на споразумение за окончателния му статут, тъй като така едва ли ще бъде постигнат, каза неин говорител. Той обаче приветства изявеното от Тръмп желание за прекратяване на конфликта и признанието, че окончателният статут на града, включително вътрешните граници в него, трябва да бъдат предмет на преговори между Израел и палестинците.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не подкрепя "едностранната" стъпка на Тръмп.

"Статутът на Йерусалим е въпрос на международната сигурност, който засяга цялата международна общност. Той трябва да бъде определен от израелците и палестинците в рамките на преговорите под егидата на ООН", каза той пред журналисти в Алжир, където е на посещение.

"Франция и Европа се придържат към решение на принципа за две държави - Израел и Палестина, съжителстващи една до друга в мир и сигурност, с признати международни граници, като Йерусалим е столица и на двете държави", допълни той.

И продължи:

"Засега призовавам към спокойствие и отговорност от всички. Трябва да избягваме на всяка цена насилието и да стимулираме диалога."

Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш заяви, че няма алтернатива на решение на принципа за две държави и че окончателният статут на Йерусалим ще бъде уреден само с преки преговори.

"Винаги съм се изказвал против всякакви едностранни стъпки, които биха застрашили перспективите за мир за израелците и палестинците. Ще направя всичко по силите си да подкрепя израелските и палестинските лидери да се върнат към смислени преговори", каза той.

Утре Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание. Това поискаха над половината от членките му - Боливия, Египет, Франция, Италия, Сенегал, Швеция, Великобритания и Уругвай.

България: Статутът се решава само с преговори

"Статутът на Йерусалим като свещен град на трите монотеистични религии следва да бъде договорен чрез израелско-палестински преговори за мир, които да доведат до споразумение относно окончателния статут на палестинските територии."

Това се казва в позиция, разпространена от българското Министерство на външните работи.

"Всяка промяна на статута на Йерусалим, която не е постигната посредством израелско-палестински преговори, би могла да се отрази негативно на усилията за възобновяване на близкоизточния мирен процес. В качеството си на страна членка на ЕС България ще остане ангажирана с регионалните и международните партньори, в това число с „квартета” за Близкия изток, в подкрепа на усилията за възобновяване на мирните преговори за намиране на решение на конфликта на основата на принципа за две държави, съжителстващи в условията на мир и сигурност."