"Лозанският договор от 1923 г., който урежда съвременните граници между Турция и Гърция, не се прилага на практика."

Това заяви днес турският президент Реджеп Ердоган в началото на посещението си в Гърция, предаде агенция Фокус.

Мнозина окачествиха визитата като историческа.

"Трябва да проучим приложимостта на Договора от Лозана", каза Ердоган на срещата с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

Турският лидер заяви това и в навечерието на пристигането си в интервю да атинския всекидневник "Екатимерини".

Домакинът обаче незабавно отхвърли призивите на госта си.

"Той няма никакви недостатъци, няма нужда да бъде преразглеждан или да бъде актуализиран. Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на ЕС и за нас той не подлежи на ревизия“, категоричен бе Павлопулос.

Договорът, за който говори Ердоган, е подписан на 24 юли 1923 г. в град Лозана, Швейцария. В резултат на него Османската империя се разпада и Турция остава в сегашните си граници, като се отказва от владенията си в Близкия изток и Северна Африка, както и от редица острови в Егейско море. Лозанският договор определя и българо-турската граница по долината на река Марица, без обаче България да е страна по него.

Посещението на Ердоган в Турция ще бъде фокусирано върху редица въпроси, включително териториалните проблеми в Егейско море и екстрадирането на 8 турски офицери, избягали в страната след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г.

Ердоган е първият турски държавен глава, който посещава Гърция за последните 65 г. Той е бил вече там два пъти, но като премиер.

След срещи с премиера Алексис Ципрас и негови министри Ердоган ще посети Тракия в североизточната част на Гърция, където ще разговаря с представители на мюсюлманската общност.

Мерките за сигурност в Атина ще бъдат засилени. Около 2500 полицейски служители ще бъдат задействани за гарантиране на реда. Част от центъра ще остане затворена почти през целия ден.

Друг важен въпрос в дневния ред е кризата с бежанците. Обсъдени ще бъдат икономическите отношения с акцент върху енергетиката, търговията и транспорта, съобщиха правителствени източници.

Какво каза Ердоган

В. "Екатимерини" пита Ердоган какво по-точно има предвид, когато говори за ревизия на Лозанския договор и дали това включва промяна на граници и как това се отнася до Гърция и другите райони, засегнати от него.

"Преди всичко, Лозанският договор обхваща не само Гърция, но и целия регион и само заради това мисля, че с времето всички договори се нуждаят от ревизия. В светлината на последните събития Договорът от Лозана се нуждае от ревизия - не само за Турция, но и за Гърция", отговаря турският президент.

Той обяснява, че подобен процес може да е от взаимна полза.

"Но, разбира се, има хора, които не разбират за какво изобщо става дума. Тези хора не знаят достатъчно какви са последиците от Лозанския договор, но веднага ме обвиняват и търсят друг смисъл зад изявленията ми, а зад тях няма нищо скрито", продължава държавният глава на Турция.

Той твърди, че не желае да навлиза в подробности, но причината да говори за ревизия е, че "продължават разговори за островите и други въпроси и само заради едно събитие нещата се усложниха".

"Мисля, че това е нещо, което трябва да преодолеем в едно такова обширно море като Егейско. Търговски и туристически кораби трябва да плават без проблеми. Трябва да преодолеем всякакво усложняване", смята Ердоган.

От "Екатимерини" припомнят, че речта си миналата година Ердоган е заявил, че Анкара съжалява, че с Лозанския договор е предала определени острови на Гърция, докато в същото време Атина не иска нищо.

"Не си спомням изцяло тази реч, - отговаря турският лидер. - Когато говоря за ревизия, имам предвид дискутиране по всички въпроси. Гърция може да не се чувства комфортно по някои въпроси с някои условия, но можем да седнем и да разговаряме. Има и много кризи, които досега можеше да бъдат уредени. Това е много важно за бъдещето на страните ни - можем да уредим споровете си като разговаряме."

Ердоган не споменава и в какъв формат си представя ревизията на международно споразумение, по което страна са няколко държави, включително България, Великобритания, Италия, Румъния, Сърбия и Япония.

На въпрос как си представя на теория уреждането на споровете в Егейско море, Ердоган отговаря, че двете страни могат да дадат начало на такъв процес:

"Имаме проблеми с очертаването на въздушното пространство, морските граници и континенталния шелф. Има определени проблеми, които лесно може да бъдат преодолени, включително с взаимни отстъпки."

Турция не е съгласна със съществуващото положение около границите на териториалните води и въздушното пространство, защото това създава проблеми за турските кораби, а бойните и гражданските самолети не бива да са заплаха един за друг.