България е 51-ва по просперитет в света, показва тазгодишното издание на Legatum Prosperity Index. Той се базира на резултатите в 9 области, изследвани в 149 държави в света, в които живеят 96% от човечеството и които са отговорни за 99% от брутния вътрешен продукт на света.

Това поставя държавата ни пред Южна Африка, но зад южноамериканската република Суринам.

Най-висок е рангът ни по отношение на състоянието на околната ни среда и опазването й - там сме 35-и в света. Близо до дъното сме обаче по отношение на "социалния капитал" - социалните отношения между хората в страната, гражданската активност и социалните норми, в които сме 110-и. 

Лоши са позициите ни в бизнес средата, където сме на 80-о място, както и здравеопазването - 79-о място. Ефективността на управниците ни, демокрацията и спазването на правните принципи ни поставят на 71-во място в света. По отношение на сигурността и образованието сме съответно 40-ти и 41-ви.

Добрата новина е, че има подобрение с 6 места от миналата година и с 9 места от 2006 г., когато започва следенето на индекса. Най-голямо е подобрението в областта на икономиката - изкачили сме се от 81-во до 65-о място в света.

В топ 10 според общия индекс по просперитет са Норвегия, Нова Зеландия, Финландия, Швейцария, Швеция, Холандия, Дания, Канада, Австралия, Великобритания. Германия са 11-ти, САЩ - 18-и. Русия е 101-ва, а Судан, Централната африканска република и Йемен са на дъното. 

Целият свят се подобрява, отчита тазгодишното издание на индекса. Просперитетът се е увеличил с 2,6% спрямо 2007 година, и в момента е на най-високата си стойност за десетиетието. Освен това, просперитетът е растял по-бързо от 2012 до 2017 г., отколкото в периода между 2007 и 2012 г.

Това обаче е добра новина само за част от държавите в индекса - дупката между най-високите позиции и най-ниските се е увеличила в последните пет години.

Азиатските страни показват голям икономически бум, а във всеки регион в света, най-бързо в Африка, има подобрение в управлението и прозрачността. Очаквано, има спад на нивото на сигурност в държавите от Близкия изток и Северна Африка, както и в отделни държави в Южна Америка.

Западна Европа пък за първи път задминава Северна Америка по просперитет.

Подробности и възможност да сравните отделните държави можете да видите на официалния сайт на индекса тук.