Bitcoin продължава да бие рекорди, след като достигна стойност 15 000 долара (или над 25 000 лева) днес, макар и за кратко.

Само в рамките на деня стойността на криптовалутата се е увеличила с над 1000 долара за 1 биткоин, като в момента е около 14 800 долара. В рамките на последните дни бяха преодолени бариерите от 12 и 13 хил. долара. Ако темповете на растеж се запазят - около 8% за денонощие - до края на седмицата може да мине и 16 000 долара.

В началото на годината курсът бе едва 800 долара за bitcoin.

Дали дигиталната валута ще продължи да поскъпва? Колкото анализатори - толкова и мнения. Някои предричат запазване на темповете на растеж и дори повишаване, което може да доведе до курс от 1 млн. долара до 2020 г. Други обаче смятат, че "балонът" ще се спука скоро и закупилите скъпо ще загубят сериозни суми.

Финансовите експерти не могат да дадат точно обяснение за скока, но предупреждават, че всеки рязък спад, като падането днес от 15 000 на 14 800 долара, може да се окаже постоянен. Уолтър Зимерман описа ситуацията така пред "Файненшъл Таймс":

"Потребителите на валути имат полза от стабилна стойност. Но не и в света на bitcoin - реалността е, че потребителите са и играчи. И целта на тази игра е най-високата възможна стойност."

Проблем е и цената на енергията, която bitcoin системата използва. Според Ars Technica, тя надминава употребата на електричество от цяла Дания в момента и ще продължава да расте.