Европейската версия на американското издание "Политико" днес публикува списък на 28 личности, които "формират, разтърсват и вълнуват Европа през 2018 г.". Една от тях е българката Мина Андреева, "гласът" на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Андреева (34 г.) е заместничка на главния говорител на Комисията Маргаритис Схинас и е класирана на 24 място.

Първи е лидерът на германските Свободни демократи Кристиан Линднер, който попречи на Ангела Меркел да сформира коалиционно правителство и така постави под въпрос четвъртия ѝ подред мандат като канцлер. Втори е британският министър на околната среда, храните и селските въпроси Майкъл Гоув, един от твърдолинейните привърженици на "Брекзит" в кабинета на Тереза Мей. Трета е френската министърка на труда Мюриел Пенико, която реформира законодателството така, че ограничи влиянието на синдикатите и улесни бизнеса да уволнява, без да плаща наказателни обезщетения. Четвърти е холандският министър-председател Марк Рюте, когото "Политико" описва като най-силния глас на либералите в Европейския съвет и вероятен негов председател след поляка Доналд Туск през 2019 г.

"Политико" отбелязва, че Андреева е българска и германска гражданска и служи като "гласа на Юнкер" - особено, когато трябва да говори пред германския печат. "Това я прави ключова за усилието на Юнкер да стигне до широката германска публика, която трябва да бъде спечелена, ако той иска да прокара реформите си на ЕС преди деня на "Брекзит" през 2019 г.", пише изданието.

То разказва, че Андреева е родена в България зад желязната завеса и е била на осем години, когато тогавашните власти разрешили на семейството ѝ да замине при баща ѝ Александър Андреев, който работи за германската радиостанция "Дойче веле" в Кьолн.

"Тя си спомня, че дотогава майка ѝ ѝ е говорила на английски, за да я подготви за края на комунизма", пише "Политико".

Към №2 в Службата на говорителя на Комисията Мина Андреева (вдясно) тръгна от кабинета на комисарката от Люксембург Вивиан Рединг. Нейният някогашен говорител и шеф на кабинет, германецът Мартин Зелмайр, днес е началник на кабинета на Юнкер. Снимка Европейска комисия 

"Винаги съм искала да стана говорителка от времето, когато бях на шест години", си спомня Андреева пред изданието.  

Според него това, което е искала, бил шансът "да стои на сцена и да носи хубави дрехи" и да бъде гласът на нещо или някой, който е важен.

Андреева започна кариерата си в Комисията като стажантка в кабинета на първата българска еврокомисарка Меглена Кунева, чийто портфейл беше защитата на потребителите. По-късно тя работѝ в екипа на комисарката от Люксембург Вивиан Рединг, която отговаряше последователно за телекомуникациите и за правосъдието в двете Комисии, водени от португалеца Жозе Мануел Барозу (служил на този пост от 2004 до 2014 г). Говорителят, а по-късно шеф на кабинета на Рединг, германецът Мартин Зелмайр, край когото Андреева израстна в службата, днес е началник на кабинета на Юнкер, дългогодишен премиер на Люксембург. 

"Тя получи това, което желаеше", пише "Политико" за българката. "Лоялен член на вътрешния кръг на Юнкер, Андреева прави повече от всеки от нейните колеги да предаде мисленето на Юнкер на външния свят, само без гафовете. Тя лесно се ядосва, когато другите, включително журналистите, не могат да видят силните страни на шефа ѝ толкова ясно, колкото тя ги вижда".

Според изданието нейното предзивикателтсва през идната година ще бъде да обоснове, че докато Еманюел Макрон може да е богат на харизма, увереност и амбиция за промяна, плановете на Юнкер за ЕС са тези, които имат най-добрия шанс да бъдат всъщност приложени. "Плановете на френския президент със сигурност са смели. Но тези на Юнкер са по-постижими, защото не изискват промени в договорите на ЕС, ще настоява неговата говорителка.