Държавният глава Румен Радев поиска днес от президента на Косово Хашим Тачи признаване на българското малцинство в западната ни съседка, съобщи прессекретариатът на президенството.

Неотдавна Албания призна българското малцинство от около 50 000 души в територията си. Същевременно България не признава официално национални малцинства в страната, тъй като легалната форма за това не съществува в нашите закони.

Днес Радев се срещна и с президента на Черна гора Филип Вуянович. И двамата чужди държавни глави са благодарили за активната позиция на България за подкрепа на страните от Западните Балкани в евроинтеграцията на региона и развитието му по време на българското европредседателство на Съвета на ЕС.

Радев и Хашим Тачи са постигнали съгласие да вземат мерки за засилване на търговския обмен и увеличаване на броя на косовските студенти в българските университети.

Вуянович пък е благодарил на държавния глава за подкрепата на България във всяка сфера на страните от Западните Балкани в процеса на европейската им интеграция, реализирането на демократични реформи и покриването на критериите за членство в ЕС.