“Всички носим голяма отговорност за Германия и Европа. Ние не бива да управляваме на всяка цена, но и не бива на всяка цена да не искаме да управляваме”, заяви днес при откриването на конгрес на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) нейният лидер Мартин Шулц.

Мотото на конгреса е “Нашият път напред”.

Преди 10 седмици на общите избори в Германия ГСДП постигна най-лошия си резултат в историята на ФРГ – едва 20,5 на сто от бюлетините. Тогава Шулц категорично обяви, че социалдемакротите излизат в опозиция.

В 76-минутната си реч днес Шулц се извини за катастрофалната загуба на изборите:

“Не е лесно да си изправен тук след една такава година. Аз нося отговорността за исторически най-слабия изборен резултат на парламентарни избори. Моля за извинение. Най-големият ни проблем е, че загубихме облика си. Длъжни сме отново да се обърнем с лице към хората и да ги убедим, че ГСДП е тяхната политическа сила, която защитава интересите им.”

Същевременно Шулц направи трудна, но разумна стъпка – призова делегатите да подкрепят начало на разговори с консерваторите на Ангела Меркел по съставяне на широка коалиция в името на стабилността на държавата. Дали ще бъде подкрепен от 600-те делегати на конгреса и от членската маса, предстои да видим.

“Искам да възобновим живия дебат в ГСДП. Партията ни трябва да е политическата сила на куража. Да престанем да се взираме само в резултати от социологически проучвания. За сегашното състояние на ГСДП отговорност не носи нито Ангела Меркел, нито голямата коалиция. Отговорността е еднствено на ГСДП”, изрече от трибуната на конгреса Мартин Шулц.

Оневинявайки Меркел и голямата коалиция, де факто Шулц опроверга свои съпартийци, че ГСДП се е сринала, защото на два пъти е участвала в широка коалиция с десницата – от 2005 до 2009 г. и от 2013 до изборите т. г.

Партийният лидер се обяви и за една силна Европа, за да се гарантира бъдещето на континента по пътя на образователна революция в дигиталната ера, на опазване на природната среда и климата, както и за сигурни социални мрежи. Ораторът призова и да се ограничи влиянието на големите концерни, което можело да стане само при една силна Европа.

Всичко това би довело до създаването на Европейски съединени щати до 2025 г. с общ конституционен договор. Всяка държава членка, която не била готова да подкрепи подобна федеративна конституция, автоматично трябвало да напусне ЕС.

“Ако искаме Европа да е неизменно силна, то е наша грижа тя да е в състояние да действа и хората да го усетят. Европа е нашата застраховка живот”, изрече емоционално Шулц.

Очаква се тази вечер Мартин Шулц да бъде преизбран за председател на ГСДП. Партийният конгрес приключва на 9-и декември, когато ще се знае дали делегатите ще подкрепят предложението му за начало на разговори с десницата по съставяне на широка управленска коалиция в Берлин.