България може да дава на Западните Балкани не само добри уроци, но и уроци за това, което не се е случвало по най-добрия начин при прехода у нас.

Така смята вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира пред БНТ състоялия се днес в София форум в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани 

"Посланията трябва да бъдат в две посоки - към Европа и към съседите от Западните Балкани. Трябва да сме по-свързани и да работим заедно, да споделяме общи цели. Към Европа посланията са по-сложни - нереалистично е някой да каже каква е датата за започване на преговори за ЕС", смята Дончев.

Според него влизането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз няма как да стане в пакет, защото всички те са в различна степен на готовност.

"Трябва да поставим цел. Европа едва ли има полза от такъв анклав от държави, които не са членки. Тя има полза да се разшири с държави, които имат природни, човешки и други ресурси", каза вицепремиерът.

Според него е изключително разумно да бягаме от претенция, че сме лидер на Балканите. Отива ни повече ролята на координатор, който пали искрата.

"Никой не е твърдял, че сме идеални. Можем само да твърдим, че ЕС е един чудесен проект. Откакто България е в него, той има полза", изтъкна Дончев.

Той призна, че един от проблемите на България е в междурегионалните различия. Тази констатация не ни върши работа, ако не търсим причините:

"Ще видите, че в областите, които са по-бедни, образователните резултати са по-лоши. Институциите работят по-лошо. Там, където икономическите перспективи са по-малки, хората не стоят, а напускат."

Колкото до подмятанията за магистралите, че "хората не ядат асфалт", Дончев отговори, че без добра транспортна връзка никой не прави инвестиция и няма фабрики и заводи. Но не е добре, ако регионалното развитие е базирано само на транспортната свързаност.