Бившият министър на здравеопазването Петър Москов заяви за мораториума, въведен от ГЕРБ и "Обединените патриоти" върху плащанията за нови лекарства от НЗОК, че "това това не е политика, това е търговия". Той бе гост в "Още от деня" по БНТ. Въпросният мораториум бе записан в бюджета на НЗОК за догодина. Президентът Румен Радев бе призован да наложи вето. Омбудсманът Мая Манолова пък заяви, че обмисля да сезира Конституционния съд, тъй като ограничението лишава пациенти от лечение, което може да е единствена надежда за тези хора.

"Има една мантра как мораториумът върху лекарствата ще даде пари за големите болници, защото давали много пари лекарства. Числата, за разлика от хората, не лъжат. В сравнение с първото полугодие на 2016 г. през същия период на 2017 г. има 20 милиона лева увеличение от нашите пари за болници. 17 милиона лева от тях са отишли в около 20 незнайни за вас частни структури. Големите големите болници, които са структуроопределящи  и се вадят сега отпред като оправдание хората да не получават модерна терапия, те са за 3 милиона надолу. Тоест не става дума за повече пари за болници. Става дума за хранене на лобита и неефективна система. Това не е политика. Това е търговия.", заяви Москов.

Москов говори и за криминализирането на паралелния износ на лекарства, предложен от лидерката на БСП Корнелия Нинова. По думите му идеите на левицата показват неразбиране на темата. Той направи разграничение между износа на лекарства, който се случва законно в цяла Европа и незаконния паралелен износ, в който участват болници и аптеки

"На фиктивни пациенти се изписва определен медикамент, но не се продава на никого и остава в аптеката. Касата заплаща на 100% този медикамент, защото той е продаден фиктивно. След това аптеката го продава на прекупвач, прави двойна печалба, като го изнася", разказа Москов.

Другият източник на измами с паралелния износ на лекарства са и болниците, които изписват лекарства на фиктивни пациенти или не дават медикаменти на пациенти в нужда, след което препродават лекарствата. По думите на бившия министър това е още по-гадната и нечовешка схема, защото не се лекуват болни. Разплитането на въпросната схема е започнало по невого време, когато заедно с вътрешната министърка Румяна Бъчварова тогава установили разминавания по документи и разбрали, че няма да как само министерството на здравеопазването и НЗОК да се справят Тогава на ход били ГДБОП.

Бившият министър заяви, че не знае каква е политиката на сегашното правителство в здравеопазването, защото няма такава и въпросът не е кой е министър - с Кирил Ананиев са работили добре и той познава системата, а в политиката, която се задава от правителството.

"Демоните на прехода не започват с приватизацията и не са свързани с уродливата комунистическа приказка за богатата държава, разграбена след това" - така Москов описа идеята на ГЕРБ за отпадане на давността за престъпления по време на приватизацията. И припомни настояването на Реформаторския блок ако властта наистина иска да се боли с демони от миналото, да премахне давността н, започвайки от престъпленията на комунизма от 1944 г. насам, фалитите на банките, разграбването на външнотърговските дружества и т.н.