Първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3 най-вероятно ще е през януари, на преди Коледа, каквато бе първоначалната идея. Това казаха пред Клуб Z представители на БСП. По думите им въпреки че до неотдавна нагласите на "Позитано" 20 били други, от седмици лидерката Корнелия Нинова говорела, че е по-удабчно това да се случи догодина.

Преди повече от месец левицата се закани да атакува управлението преди Нова година, темата на вота да е свързана с корупцията, а за да е по-успешен - да се водят преговори и с ДПС. Тази седмица обаче разговори с другатата опозиционна формация нямаше как са ке случат. Причината е, че лидерът на движението Мустафа Карадайъ е в командировка в САЩ и ще е в Бъгария идната седмица.

Социалисти категорично отрекоха това, че БСП и ДПС до момента не са се разбрали да е аргумент за "забавянето" на вота на недоверие. Въпреки че на първите разговори между двете партии не бе постигната договорка най-вече по темата на атаката срещу властта. Според представители на левицата обаче подозренията, че просто не могат да се разберат с ДПС и затова вотът няма да е преди Коледа, са спекулации.

Причината - за да бъде поискан вот на недовеие са нужни подписите на 1/5 от общо 240 народни представители. Това прави точно 48 подписа, гласи конституцията. БСП в този парламент има 80 депутати - тоест нищо не й пречи да си внесе вот и сама - без помощ "отвън".

Липсата на подкрепа от ДПС обаче значи, че вотът не е никаква заплаха за властта. Това у нас е традиционна ситуация - до момента за 28 години няма правителство, което да е свалено с този парламентарен инструмент. Случвало се е само кабинет да не оцеелее след като сам си е поискал вот на доверие - в далечната 1992 година - правителството на Филип Димитров. 

"Ще си проведем разговорите с ДПС, ще чуем аргументите им. Факт е, ме без тях вотът няма да изглежда като реална заплаха, но пък от друга страна няма да се обвържем с тях отново, а това не сме сигурни дали не е по-добре", размишляваше вчера представител на левицата. 

Спорец социалисти има и частичен риск ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов, атакувайки БСП, че клати управлението по време на председателството на Съвета на ЕС, повече да спечелят от такъв вот. А именно, че ще разчитат на контраатака, обвинявайки левицата в пореден опит да уронва престижа на държавата пред чужденците. "Нашите хора, избирателите ни, вероятно обаче няма да реагират така - те ще се радват, че се опитваме да махнем ГЕРБ", вярна обаче високопоставен партиец.

 Темата на бъдещия вот на недоверие вероятно няма да е за цялостна политика, а за секторна такава, каза още от БСП, макар въпросът да е дискусионен. По всяка вероятно тя ще е свъзната със сферата на сигурността. Цялостен вот на недоверие според конституцията затваря възможността да се поиска нов - за секторна политика, за период от 6 месеца. 

"Едва ли по време на Председателството на Съвета на ЕС ще поискаме два вота на недоверие - ще е прекалено и тогава вече би изглеждало тенденциозно, ан не сериозно" - това е по-разпространеното мнение сред партийците, обясниха депутати. 

Евентуална неприятност за правителството, би имало, ако и "Воля", и ДПС подкрепят БСП в начинанието - мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" , от 123 гласа. За да е успешен вотът обаче трябва да бъде подкрепен от поне 121 представители.