Международна група учени от САЩ и Германия откри свръхмасивна черна дупка, намираща се на разстояние 13 милиарда светлинни години от Земята. Тя се е образувала около 690 милиона години след Големия взрив, по време на епохата на рейонизация, когато се появяват квазарите и първите звезди. Толкова голям обект, характерен за съвременната Вселена, не е типичен за ранните времена, когато масивните тела едва са започвали да се формират, отбелязва списание „Сайънс“.

Масата на новооткритата черна дупка е равна на 800 милиона звезди като Слънцето. Тя е в състава на квазар (активно ядро на първични галактики), наречен J1342 + 0928, който бе открит при анализ на данни, получени от обсерваторията Серо-Тололо в Чили (където се намират едни от най-мощните телескопи в света). Тъй като светлината от древни обекти се смесва в инфрачервената област на спектъра, учените са се възползвали и от данни на инфрачервения космически телескоп на NASA Wide-Field Infrared Survey Explorer.

Учените предполагат, че формирането на толкова масивен обект е станало възможно, защото той е бил разположен в по-плътен регион на Вселената. Черната дупка бързо е увеличила размерите си, поглъщайки  веществото около себе си, но по-късно растежът ѝ се е забавил. Превърнала се в типична свръхмасивна черна дупка, разположена в центъра на елиптична галактика.

Площад Славейков.