Премиерът Бойко Борисов призовал балканските си колеги да спрат да спрягат имената на държавите си с "Велика" отпред. 

Това разказа министърът по европредседателството Лиляна Павлова в сутрешния блок на бТВ. Тази "препоръка" е била отправена в неформалната част от вчерашните пленарни заседания в рамките на конференция с участието на Бойко Борисов и косовския президент Хашим Тачи, президента на Черна гора Филип Вуканович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателя и министър на външната търговия на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, както и шефката на Световната банка Кристалина Георгиева.

След срещата стана ясно, че Световната банка отпуска около 150 милиона долара на балканските страни за изграждане на инфраструктура за свързаност помежду им. На срещата представители на частни компании са настояли за въвеждане на единна система за тол такси в региона за улесняване на трафика и за подобряване на граничния контрол с модерни системи, разказа още евроминистърката. Вече бе дадена заявка, че част от средствата ще бъдат отпуснати и за ГКПП-та, за да се улесни търговията в региона.

Павлова издаде още, че България и Австрия са се разбрали темата за членството на Западните Балкани в Евросъюза да бъде в дневния ред и на българското, и на австрийското председателство.

Министърката оспори и последния доклад на Българската стопанска камара за електронното управление, в който се казва, че сме похарчили 2 милиарда лева за целта, а Естония в пъти по-малко, но за разлика от естонците, които имат изцяло въведено е-правителство, у нас сме далеч от такова.

"Не мога да се съглася с изнесените данни, те са неверни. Закупуването на компютри и техника за администрацията не означава елуправление. То е нещо различно. Трябва да разграничим парите. Естония е напред, но тя е много малка държава. Имаме много какво да работим, но и сме направили много", заяви Павлова.