От един политик се очаква да действа стратегически и да планира дългосрочно в името на добруването на електората и укрепването на позициите на съответната партия. Но ако обстоятелствата изискват от него да влиза в най-неочаквани роли, няма къде да избяга. Въпросът е дали извън влизането в ролите, влиза и в нещо повече и по-далновидно, по отношение на което може да се произнесе само историята.

Засега сме свидетели на разни повече или по-малко показни мероприятия, насочени предимно да изтъкнат способностите на съответния политик, натрупани преди влизането му в политиката. Да качим Радев на изтребител, а Екатерина Захариева да я покажем като всеотдайна домакиня, на която никакъв шаран не може да й се опре – така изглеждат схемите, в които се вписва и предстоящото посещение на президента на концерт на Виенската филхармония. Защото щом издържа на полет с изтребител, не може да не издържи и на концерт.

Всичко това е особено „релевантно“ – президенти и вицепремиери трябва да бъдат готови на всичко, само дето страничните изяви нямат пряка връзка с пряката им дейност. И какво иде да покажат – или че са хора като всички други със съответните слабости, или че като не осигуряват достатъчно материал за коментар с пряката си дейност, трябва да бъдат подпряни допълнително.

Не става дума за тоалетните на Валери Симеонов, те бяха достатъчно експлоатирани, но участието на вицепремиерка и министърка в едва прохождащо предаване на диетоложка от ДПС неизбежно навежда на мисълта с колко свободно време разполага г-жа Захариева, благоразположена да споделя рецепти за шарани в самото навечерие на председателството на ЕС, когато всички сили са впрегнати в каузата.

Ще мине и ще замине, би казал Вуте с пълно право, продължавайки да се спъва в дупките по улиците. Няма как да полети с Рафал, защото това е дадено само на президента, но може да пробва рецептата на Захариева. Така във всяка къща ще влезе по малко министър.

Въпросът е доколко му трябва това на Вуте и колко връзка имат с действителността правителствените концепции, намерени на първо място да се класират като отличници на ЕС.

Концертите са далеч по-безобидни от полетите с изтребители, дори сред местните престоланаследници да няма астронавт. Но при контактите на най-високо държавно ниво би трявало играят роля и други фактори, иначе всичко би приличало единствено и само на водевил.