Съдията, водещ делото срещу Майкъл Флин - бившия съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, е отстранен, предаде Ройтерс.

Това заяви Лайза Клем - говорителката на окръжния съд в окръг Колумбия.

Магистратът Рудолф Контрерас ръководеше слушането на 1 септември. Тогава Флин се призна за виновен, че е излъгал ФБР за контактите си с Русия.

Говорителката не съобщи защо е отстранен Контрерас и допълни, че делото е било разпределено при друг съдия на случаен принцип.

От Ройтерс също все още не са научили причината за стъпката.

Адвокат на Флин отказал коментар.

Сега случаят ще бъде поверен на съдията от окръжния съд Емет Съливан, назначен от президента (1993-2001) Бил Клинтън.

Майкъл Флин бе първият човек от администрацията на Тръмп, който се призна за виновен в престъпление, разкрито по време на воденото от специалния прокурор Робърт Мълър следствие. То е във връзка с опитите на Русия да повлияе на резултата от президентските избори в САЩ през 2016 г. в потенциален сговор с щаба на Тръмп. Русия отрича да се е месила в изборите, а президентът отхвърля всякакви намеци за сговор.

Флин се съгласи да сътрудничи с продължаващото разследване на Мълър.

Рудолф Контрерас бе назначен през 2012 г. от тогавашния президент демократ Барак Обама. Той бе назначен и в съда, наблюдаващ чуждите разузнавания, през май 2016 г. и ще остане там до 2023 г.

Този съд издава заповеди, които позволяват на служители на Министерството на правосъдието да подслушват хора. Този процес излезе в светлината на прожекторите в разгара на разследването за предполагаема руска намеса в американските избори.

Последният скандал с този орган бе заради Питър Строк - висш агент на ФБР, отстранен от разследването на руската следа, защото си разменил SMS с колега, изразил мнение срещу Тръмп.