Това лято фейсбук зевзеците искрено се забавляваха със среднощните акции срещу силна музика на вицепремиера Валери Симеонов. Той изскачаше в определени барове и дискотеки по Черноморието и дърпаше шалтера на диджеите. Всичко щеше да остане в сферата на забавата, ако заместник министър-председателят не бе пренесъл проблема в сферата на правораздаването. Симеонов се оплака от действието на принципа "Ние ги хващаме, те ги пускат" по отношение на магистрати от Бургаския административен съд. Той поиска Инспекторатът на ВСС да направи проверка за почтеност на изпълняващия длъжността председател на съда Панайот Генков по подозрение, че е оказвал натиск над подчинените си да отменят актове на НАП-Бургас за незаконни дейности в местни заведения, както и да отменят предварителните изпълнения (най-вече за запечатване на заведението, б.р.).

По католик от папата

Дали вдъхновена от инициативата на Симеонов, или заради нещо друго, малко по-късно шефката на дирекция "Контрол" в бургаската дирекция на приходната агенция Пенка Жекова решава да напише доклад до централата в София с няколко, меко казано, странни предложения: "да бъдат селектирани счетоводните фирми, адвокатските дружества, за които имало информация, че правно обслужват ЗЛ (задължени лица, б.р.)", санкционирани от НАП, "а също така на съдии от Бургаски апелативен съд и техните семейства". Мотивите на Жекова са, че тези хора уронвали престижа на приходната агенция.

Що е "селектиране" в правния мир

След като въпросният доклад изтече по медиите, последва реакция на Съюза на съдиите в България. Безпрецедентно магистратското обединение изпрати писмо до шефа на НАП, в което посочва, че въпросното "селектиране" на съдии не отговаря на нито един нормативен акт и пита дали има предприети действия срещу колеги в отговор на исканията на Жекова, ако да - на какво основание. ССБ попита и каква ще е съдбата на шефката на бургаската дирекция, ако в централата на НАП в София приемат, че исканията й нямат основание.

Следва отговор от приходната агенция - да, има такъв доклад, да - Жекова е предложила промени във вътрешните правила, не, след този доклад не са предприемани действия срещу съдии или членове на техните семейства. От НАП вкарват яснота (в ясния иначе) термин "селектиране" - "подбор на лица за контролни действия във връзка с третиране на идентифицирани рискове от неспазване на законодателството, по получени сигнали или във връзка с получена от различни източници информация, която е от значение за установяване на задълженията или спазване на законодателството".

Превратно упражняване на власт

Докладът обаче вече е заживял собствен живот и стига до Висшия съдебен съвет. Членът от съдийската колегия Красимир Шекерджиев коментира, че колеги от Бургас вече са му се оплакали, че са станали обект на данъчни ревизии. Така стигаме до петъчния парламентарен контрол на 8 декември, когато пред депутатите трябва да отговаря финансовият министър Владислав Горанов, принципал на НАП. На Горанов му се наложи да отговори на въпросите на Николай Тишев от БСП дали има предприети действия срещу посочените в доклада на Жекова типове лица и ако да - на какво основание, както и какви мерки ще предприеме Горанов за "превратното упражняване на власт" от служители на НАП.

"Не е допуснато в нито един момент нерегламентирано въздействие върху която и да е от властите в България. В този смисъл внушенията са силно преувеличени. Πpeдлoжeниeтo нa Жeĸoвa e eмoциoнaлнa oцeнĸa, a caмaтa ceлeĸция нa пpoвepявaнитe нe cъщecтвyвa ĸaтo пpoцeдypa в Дaнъчнo-ocигypитeлния пpoцecyaлeн ĸoдeĸc. Eмoциoнaлни oцeнĸи нa cлyжитeли нe ca ocнoвaниe зa извъpшвaнe нa ceлeĸция, a дoĸлaдът нe e нopмaтивeн aĸт и e бeзпpeдмeтeн", посочи Горанов и все пак припомни, че никой не е застрахован срещу данъчни проверки, в това число съдиите.

В заключение финансовият министър даде заявка, че няма проверявани лица по силата на предложенията на Жекова. Течала проверка само на един магистрат заради несъответствия в имуществената му декларация, подадена към Сметната палата.