Не за пръв път президентът Реджеп Ердоган повдига темата за актуализиране на Лозанския договор. След вчерашното му изявление в Гърция днес това бе една от основните теми за българските институции.

Какро представлява Лозанският договор? Той е подписан през юли 1923 г. Според неговите текстове Източна Тракия и гр. Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за преминаване на търговски и военни кораби. Турция трябва да изплати дългове на османските народи.

Този договор слага край на войната между Гърция и Турция. В тази война турците изтласкват гърците от Мала Азия. Мирният договор се подписва от част от победителките в Първата световна война. САЩ обаче не подписват този договор.

В договорът има раздел, в който се уреждат правата на малцинствата. Турция поема задължения по отношение на немюсюлманските малцинства на нейна територия. Тя дава гаранции за равенство пред закона, право на собственост и сдружаване, езикови права и др.

Договорът определя границата между България и Турция, макар България да не е страна по него. В тази си част той просто повтаря Ньойския договор.

Историци обръщат особено внимание на факта, че договорът урежда и границите на Турция с днешен Ирак. Според експерти възможно е президентът Реджеп Ердоган да се надява да присъедин и част от тази държава, която преди това е била в Османската империя.

Според Лозанския договор някои острови, които са само на 10 км от турския бряг, се дават на Гърция. Има информация, че в шелфа около тях има находища на газ, което вероятно също е повод за Ердоган да повдига темата за Лозанския договор.