Социалдемократите се съгласиха да преговарят с канцлерката Ангела Меркел за широка коалиция, съобщи EU Observer. Това е решено вчера на конгреса на Германската социалдемократическата партия (ГСДП), на който е преизбран и лидерът й Мартин Шулц.

"Ще има разговори - нито повече, нито по-малко", каза лидерката на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес. "Това не значи задължително, че ще има голяма коалиция... Ще има нужда от твърда дискусия и не знам върху какво са готови да работят с нас консерваторите."

По-рано ГСДП обявиха, че не са склонни да преговарят за широка коалиция с Хриситияндемократическия съюз на Меркел и баварския й партньор Християнсоциалния съюз на Хорст Зеехофер, но след като се провалиха преговорите за т.нар. коалиция "Ямайка" (между ХДС/ХСС, "Свободните демократи" и "Зелените") те бяха подложени на силен натиск да започнат консултации.

Преговорите на Меркел и Хорст Зеехофер с Шулц ще започнат в Берлин в сряда, каза още Андреа Налес пред радио "Дойчландфунк". Резултатите от разговорите обаче остават отворени - не е ясно дали ще се постигне споразумение за широка коалиция между Меркел и Шулц.