Икономическият министър Драгомир Стойнев обеща, че другата седмица правителството на Пламен Орешарски ще подаде най-накрая оставка.

"Другата седмица оставка на правителството ще има. Политическата криза е факт и колкото по-бързо има предсрочни избори, толкова по-добре за държавата", каза Стойнев пред радио "Дарик".

Най-вероятният ден това да се случи е сряда. 23 юли беше и датата, която беше обявена от парламентарния шеф Михаил Миков през седмицата. После обаче се появиха предположения, че управляващите отново ще отложат оставката във времето, след конгреса на БСП.

Въпреки че кабинетът ще подаде оставка в сряда, Стойнев все пак смята, че кандидатът на България за еврокомисар трябва да бъде посочен от все още действащото правителство. 

"В сряда трябва да имаме посочен еврокомисар", каза министърът. "Нещо повече, опасявам се с оглед на ширещия се у нас политически примитивизъм, да не би служебното правителство да изтегли определения кандидат и да изпрати друг, което ще е огромна грешка", предупреди той.  Срокът за номинациите за комисари, за които се договориха европейските лидери, е 30 юли. 


Следвайки опорните точки на БСП, че Кристалина Георгиева няма шансове да бъде предложена за поста Върховен комисар по външната политика, Стойнев отсече:

 "Почти съм убеден, че няма да успее нейната кандидатура", коментира новият зам.-шеф на БСП. 

През седмицата тезата, че Георгиева няма шансове за поста външен министър на ЕС развиха последователно лидерът на БСП Сергей Станишев, външният министър Кристиан Вигенин, чието име се завъртя като възможен кандидат за еврокомисар, и депутатката Татяна Буруджиева.

Според Стойнев в България имало достатъчно подходящи личности и посочването на достоен кандидат не можело да създаде затруднения. Той отрече обаче Станишев да е сред възможните кандидати.

Кризата в КТБ може да се отрази на икономиката, въпреки че това все още не се е случило, коментира още министърът. 

"Кризата в КТБ не се отразява на икономиката на този етап, но може да има доста сериозен негативен процес. Тъй като там освен физически лица, които имат депозити, има и юридически лица, има и много фирми. Имаше една огромна концентрация, която заварих и ми отне месеци, за да изпълним наредбата да разпределим парите по 25% в четири банки, т.е. 75% от депозитите на държавните предприятия бяха извадени от КТБ и бяха разпределени в три други банки. Това бе наредба, която бе гласувана от служебното правителство, една правилна наредба и ние я следвахме. Благодарение на тази наредба и благодарение на усилията на правителството, в момента държавните дружества функционират нормално“, обясни той.

Той отрече версиите, според които министерството му е изтеглило внушителни суми от КТБ и така е предизвикало кризата.

"Има спекулативни атаки към мен, които целят да ме дискредитират, че едва ли не аз съм дал заповед да бъдат изтеглени 160 или 360, не мога да си спомня точната сума, една седмица преди кризата, средства от КТБ, които да бъдат пренасочени към други дружества. Първо, ние нямаме такива средства в КТБ, второ, такава заповед не съм издавал, така че вероятно се цели спекулация, че тази криза е предизвикана от правителството. Това не е вярно", зарече се Стойнев.