Европейският съюз и Япония завършиха днес преговорите си по споразумение за либерализация на търговията, което ЕС се надява да влезе в сила преди края на 2019 г., съобщи Комисията.

“Постигнатото днес споразумение за икономическо партньорство е едно от най-мащабните и всеобхватни икономически споразумения, сключвани някога както от ЕС, така и от Япония. То ще създаде огромна икономическа зона с 600-милионно население, произвеждащо приблизително 30 % от световния БВП, ще открие изключителни възможности за търговия и инвестиции и ще допринесе за укрепването на нашите икономики и общества”, казват в съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и японският министър-председател Шиндзо Абе.

"ЕС и Япония споделят обща визия за свободна, основаваща се на правила световна икономика, която гарантира най-високите стандарти”, каза еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом. “Днес изпращаме послание на другите страни за важността на свободната и справедлива търговия и за формиране на глобализацията”.

Европейската комисия обяви, че ще ускори преговорите за свободна търговия с основните играчи в световната икономика, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп пое обратен курс - към преразглеждане на споразуменията за свободна търговия на страната си.

“Това споразумение представлява най-значимата и най-далече стигаща сделка, сключвана някога от ЕС в търговията с храни и селскостопански продукти. Тя ще даде огромни възможности за растеж за нашите износители на земеделски стоки и храни в много голям, зрял и развит пазар”, каза еврокомисарят по земеделието Фил Хоган.

Споразумението за икономическо партньорство освобождава европейските износители за Япония от €1 млрд. от мита годишно и ще свали някои регулаторни бариери, съобщи Комисията.

То ще премахне сегашните японски мита от 30% за европейските сирена и от 15% за европейските вина.

ЕС ще увеличи безмитния износ на говеждо за Япония. Европа ще изнася безмитно преработеното и почти безмитно прясното свинско месо за Япония.

Споразумението осигурява защитата на над 200 европейски продукта със защитени географски наименования в Япония и отваря взаимно пазарите на услуги, по-точно на финансовите, електронната търговия, телекомуникациите и транспорта. То дава достъп на европейските доставчици до търговете за обществени поръчки в 48 големи японски града и премахва пречките пред поръчките в жп сектора на национално ниво.

Споразумението предвижда преходни периоди, преди либерализацията на търговията с автомобили.

То ще влезе в сила, когато бъде ратифицирано от Европейския парламент и от държавите членки. В същото време ЕС и Япония продължават преговорите си по взаимната защита на инвестициите и решаването на спорове между инвеститори и държави. Те работят и върху друго споразумение за стратегическо сътрудничество, което да бъде подписано заедно със споразумението за икономическо сътрудничество догодина, съобщи Комисията.