Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман стои зад покупката на рекордно скъпа картина, за която си смята, че е на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, съобщиха световни медии.

През ноемри произведението на изкуството бе купено за рекордните 450 милиона долара от анонимен участник в аукциона, обявен от "Кристис". Американското разузнаване е проследило покупката до Бин Салман, който на практика държи политическата власт в Саудитска Арабия. Преди месец той започна чистка сред високопоставен държавни служители, които може да претендират за престола, под маскировката на антикорупционно разследване.

Купувачът на творбата, известна като Salvator Mundi ("Спасителят на света"), е принц Бадер бин Абдула, близък приятел на престолонаследника. Според американските власти обаче той е само посредник.

Тези седмица от т.нар. Лувър в Абу Даби, на чието откриване присъстваше и френският президент Еманюел Макрон, обявиха, че картината ще бъде изложена там. Обединените арабски емирства, чиято столица е градът, са близък съюзник на Саудитска Арабия - те участват във водената от Рияд коалиция, която се намеси във войната в Йемен, както и в блокадата на Катар.