Европейската комисия и Великобритания днес обявиха, че са се споразумели за условията, при които Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г.

Съобщението направиха рано сутринта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателката Тереза Мей след напрегната работа на преговорните им екипи през изтеклите седмици.

Комисията препоръча на 27-те държавни и правителствени ръководители в ЕС да отчетат, че в досегашните преговори за "Брекзит" има достатъчен напредък, когато се съберат на редовната си среща в Брюксел на 14 и 15 декември.

Ако те приемат препоръката, ще отворят пътя за втората фаза на преговорите, която включва договаряне на преходен период, който да осигури на британския бизнес и граждани плавно и предвидимо напускане на единния пазар и митническия съюз, и на няколко споразумения за бъдещите партньорства между ЕС и Великобритания - в търговията, сигурността, отбраната, външната политика.

Най-вероятно срещата на върха другата седмица ще даде мандат за преговори по преходния период, докато мандатът за бъдещите споразумения за партньорство, който иска по-дълга подготовка, ще бъде готов догодина, казаха днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск и главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Мишел Барние обяснява на репортери в Брюксел днешната сделка. Снимка ЕПА / БГНЕС

Какво означават тези развития?

Страните в преговорите са по-близо до т.нар. "подреден" "Брекзит". Това ще рече Великобритания да напусне със споразумение, което ще осигури постепенност и предвидимост при ясни правила и защитени интереси на засегнатите. То е обратното на спонтанния "Брекзит", който би довел до кризисни ситуации.

В същото време рискът от втория не е докрай избегнат, тъй като договор за оттегляне още няма. Страните днес се съгласиха по 10-страничен съвместен доклад, който съдържа главните принципи от бъдещо споразумение за оттегляне на Великобритания от ЕС според член 50 от неговия договор, каза на пресконференция в Брюксел Барние.

Текстът на споразумението трябва да бъде готов до октомври догодина и подлежи на одобрение от 27 държави членки на ЕС, Европейския парламент и от британския парламент.

Според Лисабонския договор одобрението на договор за оттегляне на държава членка от ЕС изисква абсолютно мнозинство в Европарламента, т.е. минимум половината плюс един от всички 751 депутати, или 376 гласа.

Днешният доклад предполага още много работа по "техническите решения" на трите главни въпроса на раздялата, а именно защитата на правата на 3-те милиона граждани на ЕС в Обединеното кралство и на близо 1,5 милиона британци в останалите страни на ЕС, каза Барние. Тези решения трябва да станат част от окончателното споразумение. Някои от тях няма да бъдат лесни и могат да го препънат.

Правата на гражданите

"Всички европейски граждани, пристигнали в Обединеното кралство преди оттеглянето му от ЕС, могат да останат да пребивават, работят и да учат там, тъй както правят днес", каза Барние. "Членовете на семействата ще запазят правата си да се съберат с близките си в бъдеще. Всички деца имат това право, дори да се родят след оттеглянето на Обединеното кралство".

Реципрочни права ще имат британските граждани в ЕС.

Европейските граждани в Обединеното кралство и британските - в ЕС запазват правата си на здравеопазване, пенсия, социално осигуряване. Те ще получават тези придобивки, дори ако след "Брекзит" изберат да живеят в друга страна на ЕС или в Обединеното кралство.

"Преносимостта на правата ще включи всички семейни плащания", каза Барние. 

Британските власти ще създадат процедура за това, което те наричат "специален статут в Обединеното кралство". Нейните детайли тепърва ще се обсъждат. Процедурата ще бъде проста и евтина и тези, които вече имат право на пребиваване във Великобритания, ще получат специалния статут безплатно, каза Барние.

"Правата на гражданите ще бъдат гарантирани от ефикасен механизъм за съвместимо тълкуване на тези права от двете страни на Ламанша", добави той.

Принципите на тълкуването и специалният статут трябва да бъдат прецизирани и консолидирани в договора за оттеглянето. Той ще стане част от британското законодателство. Това значи, че зантересованите ще могат пряко да се позовават на него пред британските съдилища. ЕС не успя да постигне докрай целта си Съдът на ЕС да остане компетентен по делата, свързани с правата на гражданите на ЕС във Великобритания.

"Британските съдии ще раздават правосъдие в Обединеното кралство", каза Барние.

Те обаче ще трябва да вземат под внимание практиката на Съда на ЕС в Люксембург, включително и тази след датата на оттеглянето, подчерта той.

Освен това, осем години след него британските съдии ще могат да се обръщат към Съда на ЕС с въпроси за тълкуване на договора за оттегляне.

Великобритания и ЕС ще създадат независими администрации, които ще се занимават с всички въпроси на гражданите, свързани с прилагането на този договор.

Ирландия

Страните са съгласни, че тя е в уникална ситуация. Тя изисква съответно уникално решение, за да не се допусне изграждането на "твърда граница" между Ирландската република, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Това решение на техническо ниво трябва да бъде предложено от Лондон в идните месеци. То е необходимо, за да бъде запазено мирното Споразумение от Разпети петък, 1998 г., което сложи край на конфликта между католици и протестанти в Ълстър. То предполага свободно движение, сътрудничество и липса на физическа граница между Ейре и Северна Ирландия. Днес правителството на Мей пое само политическия ангажимент, че тези условия ще бъдат спазени. Великобритания и Ирландия влизат в ЕС заедно през 1973 г.

Какви точно ще са "креативните решения" на проблема още не е ясно, те ще бъдат предмет и на втората фаза на преговорите, каза Барние. Трудността идва оттам, че с "Брекзит" Великобритания напуска митническия съюз и единния пазар на ЕС, в които Ирландия остава.

Демократичната юнионистка партия от Ълстър, от която Мей зависи за парламентарното си мнозинство, не е съгласна правилата на ЕС да останат да важат само в Северна Ирландия и след "Брекзит". Такова изключение би създало прецедент за други части на Обединеното кралство като Шотландия или Лондон, където населението гласува преобладаващо  за оставане в ЕС на референдума от 23 юни 2016 г. 

"Ангажиментът на Обединеното кралство днес ни дава ефективна гаранция за избягването на такава граница", каза Барние. "Ако не бъде намерено решение, Обединеното кралство е съгласно Северна Ирландия да бъде в пълно (регулаторно) съответствие с единния пазар и правилата на митническия съюз".

Юнионистите не са съгласни с обтекаемата фраза "регулаторно съответствие" (regulatory alignment), защото тя им звучи като запазване на европейските правила само в Северна Ирландия и след като Великобритания напусне ЕС. Преговарящите екипи обаче се бяха спрели на нея, тълкувайки я като взаимно признаване на решенията между две различни законодателства. 

Жителите на Северна Ирландия, които имат ирландско гражданство, ще запазят всичките си  права на граждани на ЕС, каза Барние. Обединеното кралство се е ангажирало да запази общата зона за пътуване между двете части на ирландския отстров.

"Във всички случаи трябва да спазваме целостта на единния пазар и на митническия съюз", каза главният преговарящ на ЕС.

Финансовото споразумение

В него няма числа, а само принципи. Главният от тях Мей формулира в своя реч във Флоренция през септември т.г. - че никоя държава членка няма да плати повече или по-малко от сега дължимото към ЕС вследствие на "Брекзит".

Обединеното кралство ще плати плати всички свои задължения, поети по време на членството си в ЕС. Те включват както вноските в сегашната многогодишна финансова рамка (2014 г. - 2020 г.), така и вноски по дългосрочни задължения на ЕС по заеми или за пенсии на негови служители.

Овен тях Великобритания има задължения към Европейската инвестиционна банка и фондовете на ЕС за развитие, за солидарност с Африка и за подкрепа на бежанците в Турция.

Плащанията си Великобритания ще прави в евро при настъпването на падежа им, все едно че е членка на ЕС, като не се поставя условието да се издължава авансово, се посочва в доклада.

След оттеглянето си Обединеното кралство ще може да продължи да участва в програми от сегашната многогодишна финансова рамка до нейното приключване.