Те нямат право на стачка. Затова повечето от 4600-те полицаи в Монреал се появяваха по улиците в изненадващо облекло – едни носеха докерски панталони, други карирани като на клоуните, а трети бяха с шарени щампи на животни.

Борбата на полицаите за по-високи доходи продължава три години. Сега шарените панталони им спечелиха увеличение на заплатите с 20%, съобщава „Гардиън“.

От юли 2014 г. насам повечето патрули в града са се появявали по улиците с шарените панталони. Поводите са различни, но темата е една – замразени заплати и предложение за увеличение на вноските за пенсия.

За да преодолеят безразличието на съгражданите си, полицаите разнообразяват стиловете – понякога са в ярко розово, друг път са в леопардови щампи. Зимата са с дълги панталони, лятото са с къси.

Това може и да забавлява туристите, но обърква някои от местните хора. Миналата година шофьор успява да отмени чрез съда глоба за опасно каране в размер на 1293 канадски долара, защото убеждава съдията, че в онзи момент не е бил убеден, че жената с шарените панталони е полицай.

Объркването в някои случаи може да е много сериозно. Човек не знае с полицай ли си има работа или с някой друг“, коментира министърът на обществения ред на Монреал Мартин Коато.

Коато предлага през април закон, който задължава полицаите да носят униформите си. Законът е одобрен през октомври. По това време обаче протестът на полицаите с шарените панталони вече е завършил след тригодишна борба.

Продължителните протести са типични за Монреал, където френската революционна традиция се среща с военизираната полиция от американски тип. Двуезичният град е свикнал с протести, дори и когато температурата навън е под -20C.

Полицейският синдикат реагира заради предложени промени в общинското пенсионно осигуряване, които можеха да лишат всеки полицай от 6000 канадски долара годишно. Тогава униформените служители започват да лепят по колите си стикери с надпис “libre négo” - “имаме право на преговори“. По-късно спонтанно се появяват и шарените панталони.

На 17 май тази година половината градски полицаи излизат на моста „Жак-Картие“ по време на откриването на празненствата за 375-ата годишнина на Монреал. Носят насочени нагоре фенерчета и вувузели, за да засенчат зарята на стойност почти 40 милиона долара.

Месец по-късно кметството приема преговорите и синдикатът призовава своите членове да преустановят протеста си и да си носят униформите. Постигат увеличение на заплатите с 20%, за да компенсират повишените вноски за пенсия.

Новият закон обаче изпраща тази романтична страница от историята на Монреал в миналото. Всеки полицай, който се появи с нещо различно от униформата си, вече ще бъде глобяван между 500 и 3000 долара на ден.