Българинът отделя повече пари за поддръжката на автомобила си, отколкото са битовото обзавеждане на домакинството, сочат данни на Евростат, цитирани от бТВ.

Според европейската статистика българинът отделя за колата си около 7,6% от общите разходи, докато хората в ЕС отделят средно 6,3%. За поддръжката на домакинството, покупка на домакински уреди и обзавеждане отделя едва 5% от същите разходи.

През 2016 г. средният общ разход на домакинство у нас е бил около 11 хиляди лева, според данни на НСИ. За обзавеждане, поддържане на жилището /без консумативи като отопление и вода/ или купуване на различни уреди за дома - българското домакинство е отделяло средно по около 400 лв., а разходите средно на едно лице са били около 175 лева.

В същото време разходите за транспорт на едно домакинство у нас са били над 700 лева или за едно лице средно по около 320 лева, показват статистическите данни.

Според данните на НСИ през миналата година почти сто процента от българите са имали в дома си телевизор, хладилник или фризер, пералня или мобилен телефон. Малко над половината от сънародниците ни - 52%, са имали компютри плюс интернет, а около 35 на сто от домакинствата у нас са притежавали климатик.

Едва 50% от домакинствата обаче са имали личен автомобил.