Президентът на САЩ Роналд Рейгън (1981 – 1989 г.) остана в историята и със знаменателната си реч, произнесена на 12 юни 1987 г. от западната страна на Бранденбургската врата в Берлин.

В словото си Рейгън призова тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов да събори Берлинската стена. Само месеци по-късно президентът на САЩ съжалил и дори се е извинил за това, пише в днешния си брой сп. "Шпигел".

През 1987 г. Рейгън изрече:

"Господин генерален секретар Горбачов, ако се стремите към мир, ако желаете благоденствие за Съветския съюз и за Източна Европа, ако желаете либерализация, елате тук при тази врата. Господин Горбачов, отворете тази врата! Господин Горбачов, разрушете тази стена!

Когато гледах от Райхстага – въплъщението на немското единство, ми направиха впечатление следните думи, написани на стената може би от някой млад берлинчанин. Те са отговор на немския въпрос: „Тази стена ще падне. Вярата ще стане действителност.” Да, в цяла Европа стената ще падне. Защото тя не може да устои на вярата. Тя не може да устои на истината. Тя няма да може да устои на свободата.”

Това, което тогава звучи като пропаганден ход, впоследствие се оказа пророчество. Само две години по-късно Берлинската стена беше съборена, а Рейгън и до днес се смята за един от най-прозорливите политици.

Сега обаче архиви разкриват една друга страна, пише “Шпигел”.

Според изданието, на 23 септември 1988 г. Рейгън прави обратен завой по време на разговор с тогавашния външен министър на Съветския съюз Едуард Шеварднадзе. В протокола от разговора е записано казаното от Рейгън:

“Може би беше нереалистично да предлагам събарянето на цялата Берлинска стена. Разделението на Германия е следствие от Втората световна война и мнозина бяха на мнение, че Германия никога повече не бива да се превръща в най-мощната сила в центъра на Европа.”

Шеварднадзе обвинява Рейгън, че с речта си край Бранденбургската врата се е намесил във вътрешните работи на ГДР. Президентът на САЩ изказва съжалението си от казаното, но твърди, че не е имал такива намерения. При регионални теми засегнатите страни трябвало да решават голяма част от проблемите помежду си. Германският въпрос обаче не бил лесно решим, смятал митологизираният щатски президент.