Светослав Стойков (28 г.), известен в Германия като „Ритачът от метрото”, е бил жестоко пребит в затвор в предградие на  Берлин и е настанен в болница. Това съобщи в. “Билд”, цитиран от редица германски медии.

Българският гражданин излежава присъда от две години и 11 месеца, произнесена в началото на юли т. г.

Стойков беше признат за виновен за нанасяне на тежка телесна повреда. Съдията му даде ефективна присъда, въпреки че коефициентът му на интелигентност е толкова нисък, че би трябвало да го оправдава като умствено изостанал.

На 27 октомври 2016 г. Стойков ритна в гръб студентка, слизаща по стълбите на метростанция “Херманщрасе” в берлинския квартал “Нойкьолн”. Младата жена по чудо не попадна под пристигащ метровлак, но беше настанена в болница със счупена ръка и наранявания по главата вследствие падането по стълбите.

След месеци безрезултатно издирване на престъпника полицията публикува кадър от запис на камера за видеонаблюдение в метрото.

На кадрите, възмутили целия нормален свят, се виждаше групата "наши момчета", която се размотава и с бири в ръка се забавляват, ритайки жената.

Светослав Стойков беше разпознат, но потъна в неизвестност. Впоследствие беше задържан на берлинската Централна автогара, връщайки се с автобус от Франция, след като пътник го разпознал и подал сигнал в полицията.

Стойков излежаваше присъдата си в затвора в берлинския квартал “Тегел”. Според в. “Билд” той често е бил нападан от съкилийници. Така заради неговата лична сигурност в четвъртък е бил преместен в друг затвор в Гросбеерен, предградие на Берлин.

Явно и там бързо се е разчуло какво е сторил жителят на варненския кв. Максуда. Така се е стигнало до нападението срещу него вчерашния ден. Той е бил пребит от други затворници в корпус 1 на строгото заведение, твърди “Билд”. Нападателите са го издебнали в момент, когато осъдени тръгват на работа в затворнически цехове. Определеното време е 10 минути. Точно тогава затворници се срещат по коридорите.

Засега не е ясно дали при нападението срещу Стойков е имало надзиратели или те са пристигнали по време или малко след нанесения жесток побой.

Според “Билд” пребитият мъж е бил настанен в болница, а всички останали затворници незабавно са били върнати и заключени в килиите им.

До този момент няма официално потвържение за нападението.