Кризата заради Ерусалим се ожесточава. В окупираните от Израел палестински територии се води истинска улична война с жертви и десетки ранени, съобщава бТВ.

Не стихват и протестите сред мюсюлманите, както и острите коментари по целия свят за решението на Доналд Тръмп да обяви Йерусалим за столица на Израел.

Жертвите по последна информация са 4, ранените са близо 300, съобщиха палестинските здравни власти. Нощта също беше напрегната.

Ракети летяха от Газа към израелската територия, в отговор израелските самолети нанесоха удари по цели на „Хамас”. Вследствие на въздушните удари двама души са загинали.

Палестинският президент Махмуд Абас няма да се срещне с американския вицепрезидент Майк Пенс по време на предстоящото му посещение в района, прекъсват и официалните палестински контакти със САЩ.

Позицията беше оповестена от палестинският външен министър преди спешното заседание на Арабската лига по кризата около решението на Вашингтон да признае Ерусалим за столица на Израел.

Ще потърсим нов посредник в преговорите за мир сред нашите арабски братя и международната общност, заяви палестинският външен министър в Кайро. Ще настояваме за резолюция на Съвета за сигурност по решението на американския президент Тръмп, каза още палестинският представител.

Коптската православна църква, ръководена от патриарх Тавадрос II, също отказа да приеме американския вицепрезидент по време на предстоящото му посещение в Кайро.

"Въз основа на факта, че американската администрация взе решение за Йерусалим, което не взема под внимание съдбата на милионите хора, представляващи арабските народи, египетската коптска църква смята, че е целесъобразно да се откаже от заплануваната среща с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс по време на посещението му в Египет", се казва в съобщението.

В телефонен разговор президентите на Франция и Турция са се договорили двете страни да работят заедно в опит да убедят Вашингтон да преразгледа решението си.

Ердоган нарече Йерусалим "зеницата в окото ни" и "нашата червена линия".