След многочасово заседание министрите от 22-те страни-членки на Арабската лига призоваха американския президент Доналд Тръмп да се откаже от решението си да признае Йерусалим за столица на Израел, съобщи Ройтерс.

Външните министри от Лигата се събраха на спешна среща снощи в Кайро, докато в спорния град имаше размирици и протести на палестинци срещу решението на САЩ.

Според тях действията на Тръмп нарушават международното право, нямат юридическа тежест и са невалидни - и поискаха Съветът за сигурност на ООН да признае това с резолюция. В декларация министрите обявиха и че това лишава Щатите от ролята на спонсор и посредник в мирния процес в Близкия изток, както и че подкопава усилията за постигане на мир и задълбочава напрежението в региона.

Сред предложенията им е Лигата да се срещне отново след месец, но междувременно да се осъществи извънредна среща на лидерите на арабските в страни в Йордания. Тя в момента е ротационен председател на Лигата.

В резолюцията на външните министри има остри думи, но не и наказателни мерки в дипломатическо отношение. Според "Асошиейтед прес" някои страни-членки на Арабската лига са искали да има санкции срещу всяка страна, последвала примера на САЩ, но това е било сметнато за прекалено радикално от мнозинството.