Няколко хиляди поддръжници на лидера на опозицията Михаил Саакашвили се събраха на митинг в украинската столица Киев, съобщи Асошиейтед Прес.

Те искат освобождаването от ареста на бившия президент на Грузия, който бе поканен в страната от президента Петро Порошенко и в последствие стана лидер на партия "Движение на новите сили". 

В петък той бе арестуван по обвинение за сваляне на президента, в което според правителството на Украйна са участвали и свързани с Русия местни бизнесмени. Саакашвили бе освободен за кратко от подръжниците си, после арестуван отново. Той отрича обвиненията.

Днес партията на бившия грузински и настоящ украински гражданин постави четири искания пред Върховната рада.

"Ние знаем, че считано от 19 декември до 22 декември в парламента, те (депутатите) трябва да вземе четири от нашите изисквания първото изискване - да се гласува законът на импийчмънт, второто изискване - закона за борба с корупцията, третото изискване - второто четене на изборния закон, и четвъртото искане - оставката на главния прокурор Юрий Лютценко", пишат те до парламента на страната.

Освен това протестиращите заявиха, че пак ще проведат марш в града и следващата неделя. По време на марша днес бе блокиран магазин на "Рошен", собственост на Порошенко, по който саа хвърляни предмети, счупена е една витрина.

Според адвокатите му Саакашвили е обявил гладна стачка.