Черно като въглен или като „бой на негри в тъмна нощ“, оказва се, че има и още по-тъмен цвят. Учени създадоха наноматериал, начерен „вантаблек“, който е по-тъмен дори и от най-големия мрак на далечния Космос.

Този материал е толкова тъмен, че човешкото око не може да го види пряко, а вижда границите на зоната, която го заобикаля. Няма шега, взирането в материала е все едно гледате в космическа черна дупка.

Вантаблек е разработен след двугодишни проучвания в британската компания Surrey NanoSystems. Оттам не издават технологията, която стои зад създаването му, но това, което знаем е, че този материал е съставен от плътно изтъкана материя от карбонови нанотръбички – всяка от тях с делебина от една десетохилядна от тази на човешки косъм.

Материалът беше представен на наскоро провелото се изложение за авиация във Фарнбъроу. И това не е случайно. Първите клиенти на компанията са от отбранителния сектор. Представете си например почти невидим самолет, облечен в тази материя. А може би става и за костюм за нинджи?

Но в началото материалът ще намери приложение във вътрешните облицовки на телескопите, защото дава възможно най-малко отражения, оттам ще подобри и работата им.