Руският президент Владимир Путин днес отново отива в Анкара. Той ще посети Турция за втори път за последните няколко месеца. В центъра на разговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган бяха развитието на ситуацията в Сирия. На дневен ред този път ще е обстановката след решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, което предизвика протести в ивицата Газа, отпор от европейските лидери и гневни реакции в Арабския свят.

Според Кремъл освен "международни проблеми" ще се обсъдят "преди всичко" и "енергийни проекти" (за каквито те си говориха и на предишната среща в Турция през септември).
Ердоган и Путин разговаряха по телефона в четвъртък, когато се съгласиха, че американското решение за Йерусалим ще има неблагоприятни последици за мира и стабилността в региона и изразиха безпокойство от случващото се.

Днес израелският премиер Бенямин Нетаняху отива в Брюксел отново заради Йерусалим.

"Макар че уважавам Европа, не съм готов да приема двоен стандарт от нея. Чувам гласове оттам, които осъждат историческото изявление на президента Тръмп, но не съм чул осъждане на ракетите, изстреляни срещу Израел, или на ужасното подстрекателство срещу него. Не съм готов да приема това лицемерие и ще представя на този важен форум истината на Израел без страх и с високо вдигната глава", каза Нетаняху, преди да отпътува в събота за Европа.

След това руският президент ще отпътува за Египет за среща с колегата си Абдел Фатах ас Сиси.