Външните министри на ЕС отхвърлиха днес призивите на израелския премиер Бенямин Нетаняху да признаят Йерусалим за столица на страната му, предаде Ройтерс.

Дори най-близките съюзници на Тел Авив отказаха да направят това. Според първите дипломати на страните членки едностранното признаване на Йерусалим за израелска столица носи риск от разпалването на насилие и още повече подкопава шансовете за мир.

Нетаняху пристигна днес на посещение в Брюксел. Първата му работа бе да похвали американския президент Доналд Тръмп за признаването на Йерусалим и да призове европейските лидери да го последват. Това е първата визита на израелски премиер в ЕС от 22 години насам.

"Това прави мира възможен, защото признаването на реалността е същината на мира, основата на мира", заяви Нетаняху пред журналисти, докато го посрещаше дипломат № 1 на ЕС Федерика Могерини.

Премиерът на Израел говори преди срещата на външните министри от Евросъюза.

"Сега се полагат усилия за насърчаване на ново мирно предложение на американската администрация. Смятам, че трябва да дадем шанс на мира. Мисля, че трябва да видим какво ще бъде представена и да видим как можем да насърчим този мир", каза още Нетаняху.

Според него стъпката на Тръмп, осъдена от палестинците и европейските правителства, трябва да бъде последвана от тях.

"Време е палестинците да признаят еврейската държава и да признаят факта, че тя си има столица. Тя се казва Йерусалим", продължи той.

"Вярвам, че макар все още да нямаме споразумение, това ще се случи в бъдеще. Вярвам, че всички или повечето европейски страни ще преместят посолствата си в Йерусалим, ще признаят Йерусалим като столица на Израел и ще се ангажират твърдо с с нас за сигурността, напредъка и мира", заяви Нетаняху.

Тя повтори, че придържането на ЕС за решение с две държави и че е в интерес на Израел да намери подходящо решение на конфликта с палестинците. И добави, че ЕС ще увеличи усилията си за мил и ще има разговори този месец с палестинския президент Махмуд Абас.

Могерини също така осъди нападенията срещу Израел и евреи навсякъде по света, включително в Европа. Планът на Тръмп за преместване на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, който според генералния секретар на ООН Антониу Гутереш може да навреди на усилията за мир, предизвика протести и стълкновения.

В Брюксел днес също имаше демонстрация. Тя бе срещу посещението на Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер наблегна на сътрудничеството на страната си в Европа. И изтъкна, че помощта на разузнаването на Израел е предотвратила атаки на екстремисти, а ролята му на стълб на сигурността в Близкия изток попречила на разширяването на "Ислямска държава" в региона.

Нетаняху припомни и икономическия принос на страната му за новите технологии. Могерини обобщи, че ЕС и Израел са приятели и партньори.

След закуската на Нетаняху с първите дипломати от ЕС шведската външна министърка Маргот Валстрьом заяви, че нито един от тях не е подкрепил решението на Тръмп по време на протеклата при закрити врати среща.

"Едва ли ще видя друга страна да направи това и не смятам, че която и да е страна от ЕС ще го направи", каза тя пред журналисти.

Докато пристигаха за закуската, няколко от външните министри повториха позицията на съюза, че земите, окупирани от Израел след войната през 1967 г., включително Източен Йерусалим, Западният бряг на река Йордан и Голанските възвишения не са в рамките на границите на еврейската държава.

Някои страни от ЕС, изглежда, подкрепят повече от някои други членки позицията на Израел. Миналата седмица чешкото външно министерство заяви, че ще започне да обмисля преместването на посолството от Тел Авив в Йерусалим. Унгария пък блокира планирано изявление на ЕС, осъждащо стъпката на САЩ.

По-късно обаче Прага обяви, че приема израелския суверенитет единствено върху Западен Йерусалим. А Будапеща съобщи, че няма промяна в дългосрочната й позиция за решение с две държави.