Споразумението между Великобритания и Европейския съюз е израз на добра воля, необходима за постигане на добро търговско споразумение, но не и задължение, заяви британският министър за "Брекзит" Дейвид Дейвис, цитиран от EU Observer.

В петък двете страни обявиха, че са постигнали споразумение по трите ключови точки от преговорите, за да преминат към втората фаза - разговори за бъдещите търговски отношения. Постигнат е достатъчен прогрес по въпроса с правата на европейските граждани във Великобритания, границата с Ирландия и финансовите задължения на Обединеното кралство.

"Това е заявено намерение и нищо повече... Не става дума за поето правно задължение", коментира Дейвис пред Би Би Си.

Сделката между ЕС и Великобритаия не е правно обвъзваща, "защото не е споразумение за напускане по член 50 от Лисабонския договор", коментира днес говорител на Еврокомисията. Това обаче не значи, че не трябва да се спазва.

Коментарите на Дейвис предизвикаха гневна реакция от страна на Ирландия, която преди седмици заплаши да блокира преговорите между Лондон и Брюксел, ако сделката за границата със Северна Ирландия не я удовлетворява.

"Ирландия и ЕС държат на договореностите, постигнати с Великобритания по първата фаза от преговорите", се казва в изявление на правителството в Дъблин.

За да започнат новите преговори, държавните и правителствените ръководители на 27-те трябва да се съгласят на срещата на върха в Брюксел на 15 декември, че в досегашните преговори по условията на развода има "достатъчен напредък".

Сред договорностите от петък са липса на "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия. Освен това европейските граждани в Обединеното кралство "ще продължат да живеят както преди". Споразумението включва гаранции за правата на трите милиона европейци в Британия, а положението на британците в ЕС също няма да се промени.

Според местни медии Великобритания е поела задължение да внесе в европейския бюджет близо 55 милиарда евро. Финансовото споразумение трябва да покрива задълженията, които Обединеното кралство е поело към сегашния седемгодишен бюджет на ЕС до 2020 г., но и по-дългосрочни ангажименти като изплащането на пенсиите на служители на европейските институции за десетки години напред. Това беше сред най-спорните въпроси в първата фаза от преговорите.